Evropa

Odgovor Minska na sankcije EU: Parlament Belorusije suspendovao sporazum o prihvatu izbeglica

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

19:56

Odgovor Minska na sankcije EU: Parlament Belorusije suspendovao sporazum o prihvatu izbeglica
Migranti - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici beloruskog parlamenta izglasali su danas suspenziju sporazuma sa Evropskom unijom koji obavezuje ovu bivšu sovjetsku republiku da prihvata povratak izbeglica koji su iz Belorusije ušle u EU, a čime je formalizovan akt koji je u junu najavio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Predsednik Belorusije i beloruski zvaničnici opisali su tu meru kao deo odgovora Belorusije na sankcije EU, tvrdeći da nacija ne može sebi da priušti troškove povezane sa zaustavljanjem priliva izbeglica koje odlaze u Evropu i da će umesto toga iskoristiti ta sredstva da se amortizuje negativan efekat evropskih sankcija, prenosi AP.

Članice EU Poljska i Litvanija pokušavaju da se izbore sa neobično velikim brojem izbeglica, većinom građana Iraka i Avganistana, koji su poslednjih meseci stigli na njihove granice s Belorusijom.

Lithuanian MOD

 

Varšava i Vilnjus optužuju Lukašenka da podstiče protok izbeglica i koristi ih kao oružje u "hibridnom ratu" protiv EU u znak odmazde za sankcije koje su Belorusiji uvedene nakon što je vlada u Minsku suzbila opozicione demonstracije 2020. godine.

Sankcije su ove godine pooštrene, nakon što je Belorusija nasilno preusmerila putnički avion kompanije Rajaner kako bi uhapsila opozicionog novinara Romana Protaševiča.

Beloruski ministar unutrašnjih poslova Ivan Kubrakov opisao je današnju suspenziju sporazuma o readmisiji kao "privremenu meru", do normalizacije odnosa sa EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa