Evropa

Evropski sud za ljudska prava: Litvanija ne sme da odbije prijem pet izbeglica iz Avganistana

Komentari

Autor: Euronews

09/09/2021

-

18:47

Evropski sud za ljudska prava: Litvanija ne sme da odbije prijem pet izbeglica iz Avganistana
Migranti - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud za ljudska prava naredio je Litvaniji da ne sme da vrati pet izbeglica iz Avganistana koji se nalaze na granici sa Belorusijom.

Njih ne bi trebalo vraćati nazad, glasi presuda, jer se već kriju u Litvaniji.

Avganistanski državljani stigli su u Belorusiju u avgustu i više puta su pokušavali da dođu do Litvanije, koja je, uz druge zemlje članice EU, optužila Minsk da podstiče ilegalni prelaz migranata kako bi se destabilizovala Evropska unija.

Zbog ovog spora, veliki broj ljudi je ostalo "ni na čijoj zemlji", odnosno nisu uspeli da se vrate u Belorusiju, a nisu mogli ni da budu primljeni u Evropsku uniju.

Pet izbeglica iz Avganistana obratilo se za pomoć Evropskom sudu za ljudska prava, i tvrdili su da se kriju u Litvaniji od 5. septembra.

Sud u Strazburu je, u svojoj presudi, istakao da se ovih pet izbeglica od 5. septembra krije u Litvaniji, kao i da su tvrdili da su "vesternizovani i dobro obrazovani, pa su zato u posebnoj opasnosti od talibana".

Privremena mera, koja važi do kraja septembra, mogla bi se u budućnosti primenjivati i na druge avganistanske izbeglice koje se nalaze između EU i Belorusije.

Agencija UN za migracije saopštila je da je zabrinuta zbog "užasnih uslova" sa kojima se suočavaju neki migranti koji su nedeljama zaglavljeni na granici između Poljske i Belorusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa