Evropa

Zemlje EU zabrinute zbog ilegalnih migranata iz Belorusije

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2021

-

20:05

Zemlje EU zabrinute zbog ilegalnih migranata iz Belorusije
Litvanija - Copyright Lithuanian MOD

veličina teksta

Aa Aa

Premijeri Poljske, Litvanije, Estonije i Letonije sastali su se danas kako bi razmotrili problem ilegalnih prelazaka migranata iz Belorusije u Evropsku uniju.

"Sve zemlje članice Evropske unije imaju dužnost da štite granice i zaustavljaju ilegalne ulaske", navodi se u saopštenju poljske vlade objavljenom nakon video konferencije premijera tih zemalja, prenosi Rojters.

Prema saopštenju sa sastanka, potvrđeno je i da će svi ilegalni migranti koji su već prešli granicu biti zbrinuti na adekvatan način, na posebnim lokacijama koje su obezbeđene za tu namenu.

Poslednjih nedelja Litvanija je prijavila porast ilegalnih prelazaka granice iz pravca Belorusije i optužila Minsk da ih sa svoje teritorije šalje u EU.

Lithuanian MOD

 

Ranije ovog meseca, Poljska je optužila Belorusiju da je poslala veći broj migranata preko granice u znak odmazde zbog odluke Varšave da pruži utočište beloruskoj atletičarki Kristini Timanovskoj, koja je odbila da se vrati kući sa Olimpijskih igara u Tokiju.

U petak je saopšteno da velika grupa migranata već 12 dana luta poljsko-beloruskom granicom, koju čuvaju organi reda te dve zemlje, a oko 30 ljudi je zaglavljeno na području u blizini zajednice Usnarz-Gorni, u Vojvodstvu Podlasko, na istoku Poljske.

Poljske vlasti tvrde da se migranti nalaze na teritoriji Belorusije, a sa jedne strane ih čuvaju naoružani beloruski policajci, koji sprečavaju njihov povratak u Belorusiju, dok su sa druge strane poljski graničari i vojska koji ih drže podalje od Poljske.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u petak novinarima rekao da Poljska nema nameru da smesti ilegalne migrante koji dolaze sa teritorije Belorusije, jer bi takva odluka, prema njegovim rečima, izazvala migrantsku krizu koja bi uključivala desetine hiljada migranata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa