Evropa

Da li Belorusija koristi migrante kao oružje u "hibridnom ratu" protiv Evropske unije?

Komentari

Autor: Euronews

13/08/2021

-

07:08

Da li Belorusija koristi migrante kao oružje u "hibridnom ratu" protiv Evropske unije?
Migranti - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Neke od zemalja članica Evropske unije koje se graniče sa Belorusijom - Poljska, Litvanija i Letonija, preduzimaju određene mere kako bi se izborile sa naglim povećanjem broja migranata koji ilegalno prelaze na njihovu teritoriju.

Evropska unija je optužila beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da pokušava da ih destabilizuje, i da pri tome koristi migrante kao svojevrsno "oružje".

Litvanija i Letonija proglasile su vanredno stanje u vezi sa migrantskim prilivom iz Belorusije, dok je poljski predsednik pozvao na akciju radi zaštite spoljnih granica EU.

"Lukašenku preostaje samo nasilje"

Belorusiju su, u poslednje vreme, "potresli" protesti protiv ponovnog izbora Lukašenka, na izborima koje je veliki deo država Zapada odbacio kao nameštene.

Sankcije protiv Lukašenka pogoršale su odnose između EU i beloruskog režima, zajedno sa nizom drugih incidenata, poput prinudnog sletanja aviona "Rajaner" kompanije, i zatim hapšenja opozicionog aktiviste Romana Protaševiča.

U intervjuu za "Financial Times", Ilva Johanson, evropska komesarka za unutrašnje poslove, rekla je da Lukašenko "koristi ljudska bića kako bi ispoljio agresiju".

Tvrdeći da sankcije koja je EU uvela brinu na Lukašenka, Johanson je rekla da je on "očajan" i da mu "ne preostaje ništa drugo osim nasilja".

Tokom nedavne konferencije za medije na kojoj je obeleženo godinu dana od kako je izabran za predsednika, Lukašenko je porekao da koristi migrante kao oružje.

"Ilegalne migracije? Ne, mi nikoga ne ucenjujemo, nikome ne pretimo. Vi nas samo postavljate u takve uslove da moramo da reagujemo, i mi onda reagujemo", rekao je Lukašenko i dodao da nema iste resurse kao Rusija, Kina ili Evropska unija.

Vanredno stanje u Letoniji

Letonija se u utorak pridružila Litvaniji u proglašenju vanrednog stanja na granici sa Belorusijom.

Ovlastila je svoje graničare, ali i oružane snage i policiju, da koriste fizičku silu ukoliko je to potrebno da vrate migrante u zemlju iz koje su došli. Vanredno stanje u Letoniji trajaće tri meseca.

Baltička novinska služba, pozivajući se na graničnu stražu Letonije, saopštila je da su između 6. i 10. avgusta privedene 283 osobe zbog prelaska granice iz Belorusije.

U poslednja 24 časa, još 91 ilegalni migrant je sprečen da pređe u Letoniju, saopštila je tamošnja ministarka unutrašnjih poslova Marija Golubeva.

Većina migranata je iz Iraka ili Avganistana.

Litvanija gradi zid

Litvanija je počela da gradi ogradu od bodljikave žice duž svoje granice sa Belorusijom, pokušavajući da se uhvati u koštac sa prilivom migranata, koji je čak izazvao i proteste u nekim pograničnim gradovima.

Evropska komisija je u utorak saopštila da je izgradnja zida na litvansko-beloruskoj granici "dobra ideja", ali da za to neće biti obezbeđena sredstva EU.

Litvanska vlada zatražila je pomoć EU u rešavanju ovog pitanja.

Lithuanian MOD

 

Litvanska granična služba izvestila je da je najmanje 4.115 ljudi ilegalno stiglo u ovu zemlju od početka godine preko granice sa Belorusijom, što je ogroman porast u odnosu na 2020, kada je u pitanju bila samo 81 osoba.

Krizni sastanak EU na kom će se raspravljati o "bezbednosnoj pretnji" koju predstavlja beloruski režim upotrebom migranata, zakazan je za 18. avgust.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU razgovaraće na tom sastanku sa predstavnicima Fronteksa (agencije EU za graničnu kontrolu), Evropske kancelarije za azil, kao i sa predstavnicima Evropola.

Poljska traži pomoć

Poljski predsednik pozvao je na "hitne regionalne mere radi zaštite spoljnih granica EU", u zajedničkoj deklaraciji sa predsednikom Litvanije.

Prema podacima Poljske granične straže, tokom vikenda je na granici sa Belorusijom privedeno 349 migranata, dok je za celu 2020. taj broj iznosio samo 120.

Poljska vlada optužuje Minsk da koristi migrante kao "živo oružje" u "hibridnom ratu".

Odnosi između Poljske i Belorusije su se dodatno pogoršali kada je Poljska odobrila humanitarnu vizu beloruskoj sprinterki Kristini Cimanovskoj, koja je u ovu zemlju stigla prošle srede.

Cimanovska je zatražila zaštitu na tokijskom aerodromu nakon što joj je naređeno da se vrati u Belorusiju sa Olimpijskih igara, plašeći se da bi mogla da se suoči sa zatvorom zbog toga što je javno kritikovala svoje trenere.

Komentari (0)

Evropa