Evropa

Poljska vlada zatražila uvođenje vanrednog stanja zbog novog talasa migranata

Komentari

Autor: Fonet

31/08/2021

-

21:46

Poljska vlada zatražila uvođenje vanrednog stanja zbog novog talasa migranata
Litvanija - Copyright Lithuanian MOD

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vlada zvanično je zatražila od predsednika Andžeja Dude da proglasi vanredno stanje duž delova svoje granice sa Belorusijom usred talasa migranata za koje Varšava i njeni partneri iz Evropske unije veruju da ih režim Aleksandra Lukašenka u Minsku ohrabruje i pomaže.

"Moramo zaustaviti ove agresivne hibridne akcije, koje se izvode prema scenariju napisanom u Minsku i rukama zaštitnika Lukašenka", rekao je danas poljski premijer Mateuž Moravjecki na konferenciji za novinare u Varšavi, prenosi Radio slobodna Evropa.

Duda će verovatno odobriti 30-dnevnu meru, koja bi takođe pokrila delove Podlaskog i Lubelskog regiona.

Ministar unutrašnjih poslova Marijuž Kaminski, govoreći zajedno sa Moravjeckim, naglasio je da će vanredno stanje imati mali uticaj na lokalno stanovništvo, ali da će nametnuti ograničenja strancima u rasponu od 3 kilometra od granice.

"Lukašenkov režim je odlučio da ove ljude gurne na poljsku, litvansku i letonsku teritoriju u pokušaju da ih destabilizuje", rekao je Moravjecki.

Brisel optužio Lukašenka

Brisel je optužio Lukašenka da namerno podstiče ilegalne migrante da pređu u Poljsku, Letoniju i Litvaniju u obliku "hibridnog rata".

Poljska takođe doživljava potez Belorusije kao odmazdu za njenu odluku da pruži utočište Kristini Timanoskoj, beloruskoj atletičarki koja je odbila da se vrati kući sa Olimpijskih igara u Tokiju, nakon što su pokušali da je kazne zbog kritike njenih trenera na društvenim mrežama.

Prošle nedelje Poljska je počela gradnju granične ograde od bodljikave žice u nastojanju da obuzda priliv migranata sa beloruske teritorije, od kojih je većina iz Iraka i Avganistana.

Više od 30 migranata zaglavljeno je na granici više od tri nedelje između naoružanih beloruskih stražara s jedne strane i poljskih snaga s druge.

Poljska neće dozvoliti migrantima da priđu

Poljska insistira da se grupa nalazi na beloruskom tlu i neće dozvoliti migrantima da priđu poljskoj teritoriji ili zatraže azil. Aktivisti kažu da je reč o 32 osobe iz Avganistana, od kojih su mnogi sada bolesni.

Letonija, koja se takođe graniči sa Belorusijom, proglasila je vanredno stanje ranije ovog meseca zbog naglog rasta ilegalnih prelazaka migranata.

Beloruske vlasti su podsticale dolazak migranata iz Iraka uvodeći dodatne letove između Bagdada i Minska.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obećao da će osloboditi "migrante i drogu" zato što je Evropska unija uvela najnoviju i verovatno najstrožu rundu sankcija protiv njega i njegove vlade. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa