Region

Abazović: Sugerisao sam Krivokapiću da se ne žuri sa potpisivanjem ugovora sa SPC

Komentari

Autor: Vijesti

28/05/2021

-

14:48

Abazović: Sugerisao sam Krivokapiću da se ne žuri sa potpisivanjem ugovora sa SPC
Abazović: Sugerisao sam Krivokapiću da se ne žuri sa potpisivanjem ugovora sa SPC - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da je znao za sinoćnji odlazak premijer Crne Gore Zdravka Krivokapića u Beograd, ali i da mu je sugerisao da nema potrebe da se žuri sa potpisivanjem ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Država je odvojena od crkve, oni imaju svoj proces, autonoman i mi se radujemo što će Crna Gora dobiti novog mitropolita. Drugi proces je proces države i crkve koji treba da se zaokruži nakon Zakona o slobodi veroispovesti potpisivanjem temeljnog ugovora, rekao  je Abazović je za TV Vesti. 

Iako kaže nema problem sa tim da ugovor sa SPC bude potpisan, Abazović ističe da ga pre toga treba analizirati i u njemu jasno zaštititi interese Crne Gore.

“Mi nemamo nikakav problem da se on potpiše, ali pre toga moramo da vidimo dokument, da ga izanaliziramo i da on bude u skladu sa svim standardima. To ne možemo da uradimo na neki brzinski način, da bi imali kvalitet. Ja ne mislim da ne treba na prepad potpisivati temeljne ugovore, drugo, da budem vrlo jasan interesi Crne Gore moraju biti u potpunosti zaštićeni, Crnu Goru niko neće ponižavati", dodao je Abazović.

Istakao je da nije bilo nikakvih drugih uslovljavanja.

"Država je odvojena od crkve, oni imaju svoj proces, autonoman i mi se radujemo što će Crna Gora dobiti novog mitropolita. Drugi proces je proces države i crkve koji treba da se zaokruži nakon Zakona o slobodi veroispovijesti potpisivanjem temeljnog ugovora", kaže Abazović i zaključuje da povezivanje ta dva procesu nije u skladu sa dobrom demokratskom praksom i dobrim državničkim porukama.

Preporuka za vas

Krivokapićev iznenadni dolazak i izostanak potpisa na ugovor sa SPC srušili dileme - izbor Joanikija je ključno pitanje

Komentari (0)

Evropa