Region

Zaharova: Rusija nema ništa protiv produženja misije EUFOR u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

07:24

Zaharova: Rusija nema ništa protiv produženja misije EUFOR u BiH
Marija Zaharova - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusija nema ništa protiv produženja misije EUFOR u Bosni i Hercegovini, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Međutim, mi se ne možemo saglasiti s pokušajima jednog broja zapadnih partnera u SB UN da projekat rezolucije Saveta bezbednosti prošire političkim temama koje nemaju veze sa ovim pitanjem", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da se u Savetu bezbednosti UN nastavlja rad na tom dokumentu.

Kako se očekuje, u novembru bi Savet bezbednosti trebalo da odluči da li će misija EUFOR u Bosni i Hercegovini biti produžena.

Rusija za prestanak militarizacije u Ukrajini

Zaharova je, na istom obraćanju, pozvala zapadne zemlje da prestanu da podstiču militarizaciju situacije na jugoistoku Ukrajine.

"Želela bih još jednom da napomenem da sukob na istoku Ukrajine nema vojno rešenje. To su zaključile sve te zemlje koje se tako brinu o civilima i u principu o situaciji u Ukrajini", podsetila je.

Kako je istakla, pokušaji da se sukob reši silom "imale bi tragične posledice".

"Pozivamo zapadne prestonice koje pumpaju Ukrajinu oružjem, a to su pre svega Vašington, Berlin i Pariz, kao učesnike normandijskog formata, da prestanu da podstiču militarizaciju zemlje i da iskoriste svoj uticaj kako bi vratili Kijev na put postizanja trajnog mira u Donbasu političko-diplomatskim sredstvima", apelovala je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Prema njenim rečima, Moskva ne isključuje dalje pogoršanje situacije u Donbasu zbog postupaka Kijeva.

"Ukrajinska vojska svesno krši dodatne mere za jačanje režima prekida vatre koje su dogovorene u julu 2020. godine", precizirala je portparolka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa