Region

Presušio jedan od najlepših bisera Crne Gore: Šta se dešava sa Biogradskim jezerom?

Komentari

Autor: Dan, Vijesti

31/10/2021

-

19:40

Presušio jedan od najlepših bisera Crne Gore: Šta se dešava sa Biogradskim jezerom?
Biogradsko jezero - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Biogradskog jezera u Crnoj Gori skoro i da nema, a umesto nekadašnje kristalno čiste vode, na ovom mestu se nalazi blato.

Ova situacija trebalo bi da bude alarm za Nacionalne parkove i sve državne institucije koje se bave ekologijem, te da se na vreme reaguje kako ne bi izgubili jedan od bisera ekološke države Crne Gore, piše Dan.

Biogradsko jezero je deo Nacionalnog parka Biogradska gora i leži na 1.094 metara nadmorske visine. Jezero i njegova okolina čine najprivlačniji i najposećeniji deo Nacionalnog parka Biogradska gora.

Inače, 2019. godine jezero je u istom periodu skoro presušilo, a do takve situacije je, kako su Vijestima tada rekli iz Nacionalnih parkova Crne Gore, došlo iz više razloga. Pored već poznatih procesa, zbog kojih je sudbina svih ledničkih jezera neizvesna, dugi sušni period je pogoršao situaciju.

Veselin Luburić, savetnik NPCG rekao je tada Vijestima da je delovanje erozije učinilo da se može govoriti o pretposlednjem "stadijumu" života jezera.

Njegova dubina je još 2019. godine bila prepolovljena i za vreme najvećeg vodostaja iznosila 12 metara, umesto nekadašnjih 30.

Rešavanje problema postepenog nestajanja jezera vrlo je kompleksno sa naučnog stanovišta. S obzirom na to da je jezero smešteno u jednoj od tri preostale prašume u Evropi, “procesu ispitivanja i merama za njegovo rešavanje treba pristupiti sa puno senzibiliteta iz mnogo razloga”, rekao je tada Luburić.

Tokom 1976. godine, u više navrata obavljana su geološka istraživanja Šumarskog fakulteta iz Beograda koji je uradio dva projekta zaštite jezera. Prvi se odnosio na problem zasipanja jezera nanosima iz Biogradske reke i Lalevog potoka, a drugi pitanjem saniranja klizišta izazvanog regresivnom erozijom Jezerštice. Projekat nije realizovan iz tehničkih razloga i nedostatka finansijskih sredstava.

Zatim je NP Biogradska gora, 1988. godine, od Zavoda za geološka istraživanja SR Crne Gore naručila projekat hidroloških i geoloških ispitivanja u cilju sanacije jezera. Prema informacijama sa kojima NPCG raspolaže, Zavod nije realizovao ovaj projekat zbog nedovoljnih finansijskih sredstava.

Komentari (0)

Evropa