Region

Opoziciona VMRO-DPMNE traži hitne parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji, koaliciona većina odbija zahtev

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

16:06

Opoziciona VMRO-DPMNE traži hitne parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji, koaliciona većina odbija zahtev
Opoziciona VMRO-DPMNE traži hitne parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji, koaliciona većina odbija zahtev - Copyright AP/ Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski saopštio je danas da ta stranka zahteva hitne vanredne izbore, za koje kaže da su najprimerenije rešenje za trenutnu političku situaciju. Ovaj zahtev odbacila je danas koaliciona većina na čelu sa SDSM .

Mickoski je na konferenciji za novinare rekao da su razlozi za taj zahtev, pored rezultata na nedavno održanim lokalnim izborima i suočavanje vlade sa pandemijom i energetskom krizom što uzrokuje i visoku inflaciju, prenosi televizija Telma. Govoreći o evropskim integracijama, on je kazao da su neophodne radikalne reforme.

"To su razlozi koji govore da su potrebne krupne odluke koje se moraju doneti u ovom periodu. Ljudi su rekli da ne veruju da bi vlada mogla da se izbori sa ovim posledicama. Doveden je u pitanje ne samo legitimitet, već i motivacija Vlade da se bavi ovim međutim najbolje rešenje su ipak prevremeni parlamentarni izbori uz poštovanje rokova koji će obezbediti jaku i stabilnu vladu. Brzi izbori treba da donesu vladu koja će sprovoditi efikasne politike", rekao je Mickoski.

SDSM: Država važnija od Mickoskog i njegove želje za vlašću

 

"Država je mnogo važnija od želje Mickoskog za vlašću", navodi se u saopštenju SDSM i ističe da je parlamentarna većina stabilna i odgovorna za budućnost države i građana, prenosi MIA.

Iz SDSM poručuju da neće Mickoskom i njegovoj stranci dozvoliti da ponište Prespanski sporazum i da građanima treba vlada koja će ostvariti rezultate, naročito tokom pandemije i energetske krize.

Podsetimo, premijer Zoran Zaev je preuzeo je odgovornost za rezultate lokalnih izbora i podneo ostavku na mesto premijera i predsednika Socijaldemokratskog saveza Mekdonije što je saopštio na konferenciji za novinare.

"Čestitam svim gradonačelnicima. Želim da podelim svoje razočaranje sobom i ljudima. Na ovim izborima videli smo saveze žrtava i nasilnika od 27. aprila. Ujedinili su se bez ikakvog obraza za glas i novac", rekao je Zaev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa