Evropa

Ostavka Zaeva odjeknula regionom – analitičari krive i EU i ističu: Jedna stvar nikome ne bi odgovarala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2021

-

10:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vest o ostavci premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva sinoć je odjeknula regionom. Mnogi analitičari postavljaju pitanje kako će to uticati na dalji put zemlje ka Evropskoj uniji, ali ističu i da nestabilnost u zemlji nikome ne bi odgovarala.  

Zoran Zaev je preuzeo odgovornost za rezultate lokalnih izbora i podneo ostavku na mesto premijera i predsednika Socijaldemokratskog saveza Mekdonije što je saopštio na konferenciji za novinare. 

"Čestitam svim gradonačelnicima. Želim da podelim svoje razočaranje sobom i ljudima. Na ovim izborima videli smo saveze žrtava i nasilnika od 27. aprila. Ujedinili su se bez ikakvog obraza za glas i novac", rekao je Zaev. 

Deo svog obrazloženja preneo je i na društvenim mrežama, rekavši da "u demokratiji postoji odgovornost", i da zato podnosi ostavku. Naveo je da je ponosan jer je zemlja ušla u NATO, ali i da je razočaran što je većina izabrala one koji su hteli da ubijaju u parlamentu pre četiri godine, čime je podsetio na upad predstavnika VMRO u parlament. 

Vest ostavci Zeva, očekivano, odmah je navela i predsednika VMRO Hristijana Pecovskog da u govoru kaže da se "obraća onim ljudima u SDSM-u koji su okupirali Makedoniju". Kako on smatra, nije dovoljno da ode samo Zaev, "već i zaevizam". 

Ostavka Zaeva izazvala je reakvije i mnogo dalje od Severne Makedonije, pa je tako bivši premijer Švedske Karl Bilt na svom Tviter nalogu naveo da je "malo verovatno kako će ovo postati glavna svetska vest", ali da je kriza u Severnoj Makedoniji najmanje potrebna regionu, ukoliko želi da pokrene agendu proširenja na Balkanu. 

Biber: Zaev je sam odgovoran ali kriva je i EU

Potez Zaeva komentarisao je i profesor univerziteta u Gracu Florijan Biner koji je istakao da je Zaev sam odgovoran, ali da je delom kriva i EU koja nije ospela da ispuni sva obećanja, uglavnom ona u vezi sa Bugarskom.  

Prema njegovom mišljenju, ostavka Zaeva je dobra odluka jer je podnošenje ostavke bez pritiska politička hrabrost i pokazuje da se može preuzeti politička odgovornost, a sa druge strane, smatra da je loše to što je opozicija nerekonstruisana, nacionalistička, proorbanovska, i što nema jasnog naslednika. 

Međutim, ima i onih koji smatraju da ostavka Zaeva neće uticati na pristup Severne Makedonije Evropskoj uniji. Meto Koloski iz organizacije "Ujedinjena dijaspora Makedonije", sa sedištem u Vašingtonu podseća na požar u bolnici u Tetovu.  

"U tragediji u tetovskoj bolnici umrlo je 14 ljudi, ministar zdravlja i direktor bolnice podneli su ostavke, ali Zaev ih nije prihvaito. Niko nije odgovarao. Ljudi su frustrirani i to su pokazali na ovim izborima. To neće promeniti nikakav strani novac", napisao je Koloski na Tviteru. 

Podsetimo, Državna izborna komisija Severne Makedonije saopštila je sinoć da je prema prvim rezultatima, većinu u na lokalnim izborima u Skoplju osvojila Daniela Arsovka, nezavisna kandidatkinja koju podržava opoziciona partija VMRO-DPMNE sa 58,65 odsto glasova u odnosu na aktuelnog gradonačelnika Petra Šilegova iz stranke Zorana Zaeva. 

Komentari (0)

Evropa