Region

Besana noć u BiH: Nakon što su se reke izlile iz korita smiruje se stanje sa poplavama, evakuisani ugroženi

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2021

-

08:47

Besana noć u BiH: Nakon što su se reke izlile iz korita smiruje se stanje sa poplavama, evakuisani ugroženi
Besana noć u BiH: Nakon što su se reke izlile iz korita smiruje se stanje sa poplavama, evakuisani ugroženi - Copyright Tanjug/AP Photo, Tanjug/FENA/Harun Muminovic

veličina teksta

Aa Aa

Situacija sa poplavama u BiH danas je mirnija, a pripadnici službe civilne zaštite Novi Grad i GSS Novi Grad Sarajevo tokom noći su bili na terenu u poplavljenim područjima i evakuisali ugožene građane, donosili im hranu i ostale potrepštine.

 

Ekipe su evakuisale ljude iz naselja uz reku Bosnu koja se izlila iz korita na području naselja Dobroševići, Reljevo, Rajlovac i Rajlovačko polje, prenosi portal Klix.ba.

Mnogi građani su se sklonili od vode na spratove svojih kuća gde su praktično bili zarobljeni, bez dovoljno namirnica, pa su ih pripadnici službe civilne zaštite evakuisali i donosili im osnovne namirnice - hranu i vodu.

Poplavljeno je više od 400 objekata na teritoriji Pala, Trnova, Sokoca i Istočnog Sarajeva, potvrdio je za RTRS Milan Novitović direktor civilne zaštite Republike Srpske.

On je istakao je da su reke u koritima i da sada preostaje ispumpavanje vode iz domaćinstava.

Ipak, prema rečima Novitovića, za sada nema dovoljno pumpi, ali se radi na rešavanju tog problema. Katastrofalna situacija u poplavljenom sarajevskom naselju Otes polako se normalizuje iako su pojedini delovi još pod vodom, uglavnom podzemne garaže.

Iz civilne zaštite Kantona Sarajevo javljaju da su reke stabilne i u svojim koritima. Reka Željeznica, koja se juče izlila na pojedinim područjima, vratila se u korito, ali je izazvala je velika probleme na Ilidži, gde je poplavila brojne objekte.

Među ugroženim objekatima su benzinska pumpa i motel firme SAS Petrol, koji se nalaze na putu od Sarajeva prema Foči. Ova saobraćajnica je trenutno zatvorena za promet. Nivo Miljacke je trenutno stabilan.

Podsetimo, reka Bosna kod Kaknja i Visokog i reka Fojnica izlile su se noćas iz svog korita na nekoliko lokacija, zbog čega su angažovane sve raspoložive snage na postavljanju nasipa i saniranju štete.

U večernjim satima došlo je do izlivanja reke u mestu Čekrekčije kod Visokog zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Visoko - Sarajevo, a gradonačelnik Mirza Ganić je potvrdio da su reke Bosna i Fojnica napravile štetu na tom području, prenosi portal Kliks.ba.

Ekipe civilne zaštite i vatrogasne jedinice ceo dan i proteklu noć su na terenu, a s njima je tokom popodnevnih i večernjih sati bio i gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima. Oni su obišli najugroženije delove grada Visoko i preduzeli najnužnije mere kako bi se smanjile na minimum posledice porasta vodostaja reka, pre svega Bosne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa