Region

Nevreme i obilne kiše donele poplave Sarajevu i okolini, preti opasnost od odrona i rušenja mostova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

05/11/2021

-

15:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Snažno nevreme sa obilnim padavinama koje je zahvatilo Bosnu i Hercegovinu izazvalo je bujice i pokrenulo klizišta, velika materijalna šteta prouzrokovana je na području Jablanice, nivo Miljacke u Sarajevu preti da poruši most Ćumurije, a poplavljene su mnoge zgrade i kuće u naselju Otes gde se izlila reka Željeznica.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vetar kao i pojavu klizišta, javlja Radio Sarajevo.

Područje za koje se izdaje upozorenje je Hercegovina kao i jugozapadna i centralna područja Bosne, očekuju se intenzivne padavine i olujni vetar.

Tanjug/FENA/Almir Razić

 

Iz naselja Otes koje je pretrpelo velike štete od obilnih padavina u program Euronews Srbija uključio se novinar Slađan Tomić. On je rekao da je situacija u ovom naselju kritična i da građani ne pamte ovoliku poplavu.

"Deo puta je poplavljen, onemogućeni su prilazi kućama, a evakuisan je i deo građana. Nekoliko kilometara odavde, u Zapadnom Sarajevu postoji opasnost da klizište odnese benzinsku stanicu i dovede do ekološke opasnosti", kaže Tomić.

On navodi da je nezahvalno prognozirati šta će se dešavati. Tvrdi da su građani ogorčeni jer nisu uređena korita reka. 

Tanjug/FENA/Almir Razić

 

"Ako kiša nastavi da pada možemo očekivati veće poplave. Nadležni nemaju odgovor na poplave, oni su održali hitnu sednicu u Sarajevu. Komunalne službe su na terenu, a pozvali su i da se zatvore škole. Pričinjena je velika materijalna šteta", kaže Tomić za Euronews Srbija.

Euronews/Printscreen

 

 

U Otisu  je ugroženo između 50 i 70 kuća, u toku je evakuacija staračkog doma, a stanari se za sada sele na više spratove, a kasnije ćemo videti šta ćemo, rekao je za Dnevni avaz direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić.

Iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo potvrdili su da su poplavljene brojne zgrade i porodične kuće, a ekipe su na terenu i evakuišu najugroženije.

Tanjug/FENA/Almir Razić

 

"Zovu ljudi iz privatnih kuća, ugostiteljskih objekata, ali mi niti imamo dovoljno ljudi, ni opreme da sve to stignemo. Ovo nam je najbitnije, da ljude evakuišemo u Otesu, a ostalo će morati da čeka", rekali su za "Avaz" iz Profesionalne vatrogasne brigade KS. 

Slađan Tomić kaže da se vlastima zamera da su poplave 2014. bile katastrofalne, ali da od tada ništa nije urađeno. 

"Nije ništa bolje ni u drugim delovima zemlje jer je kiša otežala život svima, u mnogim mestima nema struje. Građani se nadaju da će kiša prestati, ali ona pada, a pitanje je šta će doneti noć pred nama", izrazio je svoje bojazni Slađan Tomić.

 

Veliki deo Sarajeva je ranije danas ostao bez struje zbog kvara na trafo stanici, a ponegde je ona isključena iz predostrožnosti.

Vlada Kantona Sarajevo apelovala je na građane da smanje svoje kretanje na neophodni minimum. 

Preporuka da deca ne idu u škole i vrtiće

Krizni štab opštine Istočna Ilidža izdao je preporuku da se zbog poplava na području ove lokalne zajednice deca ne šalju u vrtiće i škole.

Iz ove lokalne zajednice obaveštavaju sve koji žele da se uključe u akciju spasavanja da su obezbeđene vreće i pesak i da se mogu javiti na određene telefone za koordinaciju akcije. Noćašnje kiše na ovom području i bujice lokalnih reka i potoka na mnogim mestima na području ove opštine već su izazvale poplave ili prete da ih izazovu.

Trenutno su najugroženiji i već poplavljeni Bojovića most i most kod škole u Kasindolu, Grbavička ulica, Ulica 9. januara i Ravnogorska u Kotorcu, te Novakovića ulica u Donjem Kotorcu.

Tanjug/FENA/Almir Razić

 

Zbog poplava i klizišta obustavljen saobraćaj na pravcu Sarajevo-Foča

Zbog izlivanja vode na put i klizišta obustavljen je saobraćaj na deonici Trnovo - Sarajevo - Foča. Saobraćaj je obustavljen i na deonici regionalnog puta Konjic -Boračko jezero, prenosi Klix.

Saobraćaj je usporen i otežan i na širem području Sarajeva. Vozači su upozoreni na mestimično jake udare vetra i na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na puteve, kao i na povećanu opasnost od odrona.

Poplave i u Republici Srpskoj, vanredna situacija u Palama i Trnovu

Obilne padavine u mnogim opštinama u Republici Srpskoj od jutros stvaraju probleme, vanredna situacija proglašena je u Palama i Trnovu, a poplave na području Istočnog Sarajeva ugrožavaju domaćinstva i saobraćajnice.

U naselju Vojkovići došlo je do odrona uz samu reku, što ugrožava brojne objekte koji se tu nalaze.

Situacija u opštini Trnovo je krajnje ozbiljna. Poplavljeno je više od 100 kuća, a u vodenoj bujici uginulo je 130 ovaca. Haotično stanje pokazuju snimci iz vazduha u naselju Kijevo.

 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ocenio je da je zbog obilne kiše u kratkom vremenskom periodu situacija na području grada teška.

Na području opštine Istočna Ilidža proglašeno je stanje elementarne nepogode usled poplava, potvrdio je načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović.

Krizni štab opštine Trnovo proglasio je jutros vanrednu situaciju zbog nezapamćenih poplava koje su usled obilnih padavina zadesile ovu opštinu, izjavio je načelnik Trnova Dragomir Gagović.

U naselju Kula u opštini Istočna Ilidža poplavljene su saobraćajnice i domaćinstva.

Komentari (0)

Evropa