Region

Eskobar nakon Sarajeva, danas u Banjaluci: Razgovori sa strankama vlasti i opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

09:48

Eskobar nakon Sarajeva, danas u Banjaluci: Razgovori sa strankama vlasti i opozicije
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar boraviće danas u Banjaluci, gde će razgovarati sa predstavnicima vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

Eskobar će, kako je ranije najavljeno, razgovarati sa predsednikom Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem. Sastanak će biti održan u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prethodno, specijalni izaslanik SAD sastaće se sa liderima opozicionih SDS i PDP, Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem.

Gabrijel Eskobar od nedelje boravi u Bosni i Hercegovini, a u ponedeljak je tokom odvojenih sastanaka razgovarao sa trojicom predstavnika Predsedništva BiH.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan sastankom sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, a kako je naveo, razgovarali su o svim otvorenim pitanjima, a najvažnije je da su isključili mogućnost bilo kakve ratne opcije u BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je sa Eskobarom najpre razgovarao o uzavreloj atmosferi u vezi sa pominjanjem konflikta što, kako je rekao, nema nikakvog realnog osnova, već su to pokretali oni koji bi da prodube atmosferu nepoverenja. Oni, dodao je, imaju priliku da to razjasne u direktnim razgovorima sa američkim izaslanikom.

Gabrijel Eskobar, koji je razgovarao sa svim članovima Predsedništva BiH rekao je da je najvažnija poruka ta da su se svi saglasili da rata neće biti.

"Najvažnija stvar o kojoj smo se dogovorili sa svim sagovornicima s kojima smo razgovarali danas, svi smo saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo. To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona", rekao je Eskobar, prenela je Fena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa