Region

Kakva je veza između izbora i širenja virusa: Bugarska svakog dana beleži nove rekorde u broju preminulih i zaraženih

Komentari

Autor: Jutarnji list

10/11/2021

-

21:44

Kakva je veza između izbora i širenja virusa: Bugarska svakog dana beleži nove rekorde u broju preminulih i zaraženih
profimedia, Tanjug/AP/Pavel Golovkin, Efrem Lukatsky - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Pavel Golovkin, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska je u utorak oborila sve rekorde po broju smrtnosti od posledica koronavirusa. U jednom danu umrlo je 334 ljudi, a kadrovi iz bolnice Lozenet u Sofiji pokazuju kako se medicinsko osoblje nosi sa sve većim brojem pacijenata u krevetima intezivne nege koji svakodnevno pristižu u sve većem broju.

Istog dana kada su vlasti objavile da je oboren novi rekordan broj smrti, vlada je izvestila i o tome da je više od 700 pacijenata kojima je neophodno bolničko lečenje, i to u trenutku dok se dok se u bolnicama nalazi njih 8.500.

Jutarnji list ukazuje da je u ovom trenutku Bugarska evropska država sa najmanjim brojem vakcinisanih. 

List dalje podseća da zemljom trenutno upravlja privremena vlada koja je forimirana nakon dva kruga neuspešnih izbora i ostavke premijera Bojka Borisova, čija je stranka bila na vlasti u zemlji od 2009. godine. 

profimedia

 

Kako nijedna stranaka nakon izbora koji su bili na leto nije uspela da orofmira većinu koja je potrebna za novu vladu, predsednik Rumen Radev raspisao je nove izbore za 14. novembar.

Jutarnji dalje ocenjuje da su upravo izborna previranja jedan su od ključnih razloga epidemiološke krize u ovoj zemlji. Navodno, ni jedna stranka u ovom trenutku ne zastupa uvođenje oštrih mera, niti forsira kampanju vakcinacije, a čak je i ekstremno desničarska stranka "Preporod" svoju kampanju do sada temeljila na antivakserskim parolama.

Upravo zbog svega toga, ocenjuje Jutarnji, zemlja koja broji oko sedam miliona stanovnika svakog dana beleži nove rekorde umrlih od posledica koronavirusa. 

profimedia

 

"Svaki dan Bugarska izgubi ekvivalent ljudi koji poginu u jednoj vazdušnoj nesreći. To je stravično", rekla je direktorka Centra za liberalne strategije Ruža Smilova.

"Ova tragedija će samo još više da buja. Šokantno je to videti u društvu koje je opsednuto demografskom krizom. Bugarska se smanjuje najvećom brzinom. U poslednjih 15 godina, izgubili smo deset odsto stanovništva", navela je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa