Region

Na dnevnom redu sednice Skupštine Crne Gore i inicijativa o Ðukanoviću

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

08:29

Na dnevnom redu sednice Skupštine Crne Gore i inicijativa o Ðukanoviću
Milo Đukanović - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović povredio Ustav, na dnevnom je redu sednice Skupštine Crne Gore, koja počinje danas.

Ako inicijativa prođe Skupštinu, odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud, prenosi RTCG.

Prema Ustavu, predsednika Crne Gore Skupština može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav.

Pokretač inicijative je Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), a podržao ju je potpisima največi broj predstavnika parlamentarne većine.

SNP je u obrazloženju naveo da je Ðukanović 28. avgusta na Cetinju rekao da "nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima".

"Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gđe budu Cetinjani i gđe je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države", rekao je Ðukanović.

SNP smatra da je takvim postupanjem Ðukanović grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je Ðukanović lider, ocenjeno je ranije da su motivi za pokretanje inicijative isključivo politički i da je to mržnja prema DPS-u i Ðukanoviću.

Komentari (0)

Evropa