Region

Dodik: BiH je duboko podeljeno društvo i totalni neuspeh Zapada

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2021

-

20:40

Dodik: BiH je duboko podeljeno društvo i totalni neuspeh Zapada
Molorad Dodik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da je Bosna i Hercegovina duboko podeljeno društvo, da BiH nema rešenje i da je totalni neuspeh Zapada.

Dodik je, gostujući u emisiji "Oko" na RTS, rekao da se nastavlja satanizacija Srba i njihovih vođa i da su ti napori usmereni na to da se Republici Srpskoj smanje ingerencije, da se odmaknu od Ustava BiH i da se za to okrive Srbe.

Dodik je objasnio da je njegov odlazak u Aušvic na godišnjicu Kristalne noći, odnos prema svim žrtvama u Drugom svetskom ratu.

"Srbi su tu mnogo stradali. Aušvic je posebno specijalizovan logor za Jevreje gde je stradalo oko 1.100.000 ljudi. Osećaj da posećujete krematorijum gde su nekada spaljivali po 300 ljudi je užasan", naveo je Dodik.

Govoreći o zločinima koje je počinila NDH i o izgradnji Memorijalnog centra Donja Gradina, Dodik je rekao da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovoreno da se radi kompleks i da su angažovane kompanije da se naprave idejni projekti.

"Naravno da moramo biti pažljivi u vezi sa tim. Na tom mestu treba da obeležimo ne samo stradanje u Jasenovcu, nego sva mesta stradanja Srba, u Hrvatskoj, u Federaciji, u Prebilovcu, Jadovnu, Šušnjari, Grbavici kod Bihaća, svuda je tu ubijeno u kratkom periodu 5.000, 10.000, 15.000 ljudi. U jamu u Jadovnu bačeno je više od 41.000 Srba, kod Bihaća je za dve sedmice ubijeno oko 14.000 Srba", kaže Dodik.

Napominje da su sva srpska sela oko Bihaća i Bihać "očišćeni" od Srba.

Na konstatacije koje su se mogle čuti u Sarajevu da nije morao da ide do Poljske, već da je mogao da ode do Srebrenice, Dodik odgovara da je u Srebrenici bio težak zločin, ali tamo je, kako je rekao, stradao gotovo jednak broj Srba i Bošnjaka.

"To je jedna ozbiljna podvala. Vi imate stradanje 3.500 Srba u tim ratnim godinama, a oni su izdvojili samo jedan period u kome je nemoguće da se to desilo, a to je od 11. do 18. jula 1995. godine", rekao je srpski član Predsedništva BiH i napomenuo da je apelovano da se vidi celokupna istina koju će utvrditi "neutralni ljudi".

Prema njegovim rečima, niko ne spori da je od tog 11. jula bilo ubijanja, ali isto tako nijednog Srbina iz tog vremene ne potražuje nijedan viši sud, jer je svima presuđeno ili su umrli.

Komentarišući izjavu Bisere Turković, ministarke spoljnih poslova BiH, da jedna osoba blokira mir i napredak u BiH, a to je Milorad Dodik, i da on "gradi berlinski zid na entiteskim granicama", Dodik odgovara "kamo sreće da je jedna osoba problem", da nije problem istorija i da Bisera vodi rigidnu politiku SDA u kojoj, kako je naveo, "muslimani treba da dominiraju BiH".

"Ja bih voleo da sam tako moćan i da mogu sve sam da radim, ali nisam sam. Jesam ja eksponiran, ali iza tog stava da su razgradili Dejtonski sporazum stoji značajna većina našeg stanovništva u Republici Srpskoj", napominje Dodik.

BiH i Jugoslavija ne mogu da se porede

Podseća da se BiH definiše kao država dva entiteta i tri suverena naroda, a od toga su dva - Srbi i Hrvati nezadovoljni pozicijom u BiH, a nezadovoljni su i Bošnjaci koji žele unitarnu zemlju.

Napominje da su Srbi u BiH zagledani u Srbiju i da je to tako, što može sve druge da nervira, kao što oko 90 odsto Hrvata u BiH ima hrvatski pasoš.

"BiH je duboko podeljeno društvo i mislim da Bosna i Hercegovina nema rešenje...Bosna i Hercegovina je totalni neuspeh Zapada", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da BiH nema visokog predstavnika i da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a svaki njegov pokušaj da nešto preduzme samo će još više komplikovati situaciju.

"Mi smo trajno nezadovoljni položajem u BiH. Mi smo rekli da ćemo povući saglasnost koja se ranije isforsirala primenom političke sile o ukidanju vojske Republike Srpske i tu saglasnost ćemo povući. I reći ćemo: imamo šest meseci, možemo se dogovoriti, prepolovite brojčano vojsku BiH, prepolovite troškove, ali imovina vojna mora da bude rešena, a ne da bude blokirana već 20 godina", kaže Dodik.

Ističe da BiH i Jugoslavija ni u čemu ne mogu da se porede.

"Niti je BiH ozbiljna zemlja kao što je bila Jugoslavija, niti je zajednička zemlja kao što je to bila Jugoslavija, niti ima zajedničku vojsku, kao Jugoslavija - osim jednog, a to je da su u BiH dominantna tri naroda Srbi, Hrvati i Muslimani. BiH je eksperiment, ona nikada nije bila zemlja, ona je bila upravno područje Austrougarske", naveo je Dodik.

Kada je reč o Republici Srpskoj, Dodik ističe da je ona pokazala da može održati sve svoje bitne funkcije i da Aleksandar Vučić razume detalje u RS.

"Srbija je zabrinuta i za Dejtonski sporazum i stanje u RS i razume probleme", zaključio je Dodik.

Komentari (0)

Evropa