Region

Moguć opoziv predsednika Crne Gore: Poslanici podržali Predlog da se utvrdi da li je Đukanović na Cetinju povredio Ustav

Komentari

Autor: Vijesti

19/11/2021

-

17:59

Moguć opoziv predsednika Crne Gore: Poslanici podržali Predlog da se utvrdi da li je Đukanović na Cetinju povredio Ustav
Moguć opoziv predsednika Crne Gore: Poslanici podržali Predlog da se utvrdi da li je Đukanović na Cetinju povredio Ustav - Copyright Tanjug/ Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Skupština je danas, glasovima vladajuće većine, usvojila Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav, a u vezi sa događajima na Cetinju početkom septembra.

Za je glasao 41 poslanik, a protiv 36.

Odluku o tome da li je predsednik podvredio Ustav ili ne, donosi Ustavni sud. Ako Ustavni sud proceni da je predsednik povredio Ustav, Skupština nakon toga sa 41 glasom poslanika može da donese odluku o njegovom razrešenju. Vladajuća koalicija ima 41 poslanika od ukupno 81 u parlamentu.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić najavio je da će Predlog uputiti Ustavnom sudu.

Poslanici vlasti su tokom rasprave o Predlogu ocenili da je jasno da je Milo Đukanović prekršio najviši pravni akt, dok su iz opozicije tu inicijativu nazvali politikantskim pamfletom.

Predlog je inicirala Socijalistička narodna partija (SNP), a povod je bila izjava Đukanovića od 28. avgusta kada je rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu.

"Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države", kazao je tada Đukanović.

Ustoličenje je održano 5. septembra, a prethodili su mu protesti dela građana, blokade puteva prema Cetinju. Policija je demonstrante rasterala suzavcem, a mitropolit je, sa srpskim patrijarhom Porfirijem, helikopterom Vojske Crne Gore došao na Cetinje i ceremonija ustoličenja je održana u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je došao na protest 4. septembra, prošetao ulicama Cetinja i do kasno u noć sedeo u Gradskoj kafani sa funkcionerima DPS-a i dela opozicionih partija, biznismenima, simpatizerima...

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav, navodi se da je ovakvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14 Ustava koji propisuje da su "verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova".

Navedeno je i da je Đukanović prekršio član 161 Krivičnog zakonika “organizujući i pozivajući na sprečavanje vjerskog obreda, što je operativno u djelo sprovodio njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović”.

Javnosti još nije dostupna informacija da li će Veljović odgovarati ili je oslobođen sumnje da je predvodio demonstrante u probijanju policijskog kordona na Cetinju uoči ustoličenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa