Region

Dodik pred put u Moskvu: Verujem da ćemo sačuvati cenu gasa kao što je to uradila Srbija

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

23:27

Dodik pred put u Moskvu: Verujem da ćemo sačuvati cenu gasa kao što je to uradila Srbija
Milorad Dodik - Copyright EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik putuje sutra u Moskvu gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali bi trebalo da dođe i do susreta sa predstavnicima Gasproma i razgovora o isporuci gasa za Republiku Srpsku po povoljnijim cenama od onih u Evropi koje su premašile 1.000 dolara za 1.000 kubika.

"Srbija ima 280, mi imamo 290 zato što moramo da platimo dodatni tranzit i to je ta razlika. Verujem da ćemo za naše potrebe i za potrebe izgradnje gasovoda i dve gasne elektrane postići taj dogovor i da ćemo očuvati ovu cenu za ovaj period kao što je to uradila i Srbija, i da ćemo i mi naći taj uspeh razumevanje Putina koji je postigao Aleksandar Vučić", rekao je dodik u intervjuu za RTRS.

Naveo je da se Rusija pokazala kao važan partner Republike Srpske, a sve je rezultiralo ekonomskom saradnjom i isporukom energenata po povoljnijim cijenama.

Dodik je rekao da je večeras sa američkim i evropskim zvaničnicima razgovarano o temama koje se tiču imovine, nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika i Izbornog zakona.

Dodik je ocenio da će predstojeća posebna sednica Narodne skupštine RS o vraćanju oduzetih nadležnosti biti u rangu pet najvažnijih kada je reč o odlukama koje je doneo srpski narod na ovim prostorima i Republika Srpska.

"U BiH nije prisutna revolucija, kako je pojedini predstavljaju, već je reč o zaštiti Ustava i prava Republike Srpske, garantovanih Dejtonskim sporazumom", kaže Dodik.

Ističe da od vraćanja na izvorni Dejton, odnosno vraćanja izgubljenih nadležnosti, predstavnici Srpske neće odustati.

Odluka Valentina Incka mora biti povučena 

Poručio je da nametnuta odluka Valentina Incka o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici mora biti povučena.

Ponovio je da u BiH ne postoji visoki predstavnik i nema OHR-a.

Upitao je Kristrijana Šmita kako je mogao da pristane na to da dođe u BiH i kaže - ja sam visoki predstavnik, a nije imenovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Igrate neku igru. Sad očekujete da ću da vas priznam, naravno da neću", poručio je Dodik.

Dodao je da Šmita neće priznati, ni Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 10, a to, kaže, nije nevažno.

Dodik je naveo da je biran da brani interese srpskog naroda i Republike Srpske, a ne da bude kukavica, a to podrazumeva da se sprovodi Dejtonski mirovni sporazum i slovo Ustava Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma.

Naglasio je da tu nema nikakve nasilne aktivnosti i nečega što bi predstavljalo nekakvu revoluciju.

"Nastavićemo sa tim i niko nas ne može zaustaviti", poručio je Dodik.

Istakao je da je vreme pokazalo da nisu potrebni organi BiH.

"U ovom trenutku na jedini legalan i legitiman način funkcioniše Republika Srpska, a mnoge to nervira i mnogi to ne žele da vide", istakao je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa