Region

Pripadnici SIPA priveli devet bivših pripadnika Vojske RS zbog ratnih zločina

Komentari

Autor: Fonet

30/11/2021

-

22:54

Pripadnici SIPA priveli devet bivših pripadnika Vojske RS zbog ratnih zločina
Pripadnici SIPA priveli devet bivših pripadnika Vojske RS zbog ratnih zločina - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici SIPA priveli su na području Novog Grada, Prijedora i Kostajnice devet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog sumnje da su tokom 1992. godine počinili ratni zločin na području Novog Grada, objavila je RTRS.

"Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odelenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su devet osoba koje su osumnjičene za krivična dela zločina protiv čovečnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine", navedeno je u u saopštenju na sajtu tužilaštva.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga doneti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, dodaje se u saopštenju.

RTRS navodi da tužilaštvo nije navelo imena uhapšenih.

"Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH osumnjičene su da su kao pripadnici Vojne policije Vojske Republike Srpske počinile ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Novog Grada 1992. godine, a reč je o ubistvu više osoba, nezakonitom zatočenju i zločinu nad više stotina osoba u logoru Vatrogasni dom", izjavio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić. 

Hapšenje devet bivših pripadnika Vojske RS naišlo je na osudu u Republici Srpskoj.

"Svedoci smo da Agencija za istrage i zaštitu radi direktno na hapšenju i proterivanju Srba i želi da oni odgovaraju za nedela za koja nema dokaza. U isto vreme, u Federaciji BiH generali pod čijim vođstvom su bile zloglasne vojne formacije, kao odred 'El mudžahid', budu oslobođeni za nedela koja su dokazana izjavama mnogobrojnih svedoka", izjavio je predsednik Predsedništva opštinske Boračke organizacije Novi Grad Nemanja Starčević.

 

Komentari (0)

Evropa