Region

Nemački državni sekretar u Predsedništvu BiH: Spremne sankcije za one koji ne poštuju institucije

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

00:05

Nemački državni sekretar u Predsedništvu BiH: Spremne  sankcije za one koji ne poštuju institucije
Nemački državni sekretar u Predsedništvu BiH: Spremne sankcije za one koji ne poštuju institucije - Copyright EPA/OLIVIER HOSLET

veličina teksta

Aa Aa

U Predsedništvu Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Mihaela Rota sa članovima Predsedništva BiH, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, kojem nije prisustvovao srpski član Milorad Dodik zbog ranije zakazane posete Moskvi i sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Umesto srpskog člana Predsedništva BiH sastanku su prisustvovali njegovi savetnici Ana Trišić Babić i Radovan Kovačević.

Posle sastanka Komšić i Džaferović su izdali zajedničko saopštenje, kojem se srpska strana nije pridružila, ocenjujući da je neprofesionalno. Trišić Babić je istakla da je razgovor bio otvoren i da je saslušana pozicija Republike Srpske.

"Šteta što državni sekretar Rot u narednih sedam dana napušta ovu funkciju i što do jednog ovakvog razgovora i sastanka nije došlo ranije", poručila je Trišić Babić, prenosi RTRS.

Komšić i Džaferović izdali su odvojeno saopštenje u kojem su naveli da je Rot rekao da su na stolu spremne sankcije prema onima koji blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine, i pozvao na što hitniju deblokadu rada državnih institucija BiH, kako bi se nastavili reformski procesi, preneo je Klix.ba.

"Naglasio je da je Nemačka vlada veoma zainteresovana za nastavak Berlinskog procesa, podvukao da je prednost tog procesa inkluzivnost, odnosno uključenje svih zemalja zapadnog Balkana, kao i da u novoj inicijativi Otvoreni Balkan ne vidi dodatnu vrednost koja bi je pokazala boljom od dosadašnjeg Berlinskog procesa i evropskih standarda ugrađenih u taj proces. U tom smislu, postalo je očigledno da sadašnji politički sistem BiH uspostavljen Dejtonskim sporazumom nije usklađen s evropskim standardima i pristupnim kriterijima. Posebno je istakao kako je Evropska unija zapravo unija vrednosti, koje BiH treba da prihvati i ugradi u svoj sistem", navodi se, pored ostalog, u saopštenju dva člana Predsedništva BiH.

Trišić Babić je pojasnila da se saopštenju druga dva člana Predsedništva srpski kabinet nije pridružio zato što ono nije profesionalno.

Prema njenim rečima, ovo je bio diplomatski sastanak, sastanak među partnerima s ciljem iznalaženja rešenja za evidentnu krizu koja je u BiH, nikakvo predavanje ili suđenje kako to, kako je navela, izgleda u njihovom saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa