Region

Cvijanović: Republika Srpska ne umanjuje razmere zločina u Srebrenici, ali se protivimo zakonu o negiranju genocida

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2021

-

23:13

Cvijanović: Republika Srpska ne umanjuje razmere zločina u Srebrenici, ali se protivimo zakonu o negiranju genocida
Tanjug/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović u intervjuu za izraelski list Harec negirala je da vlada RS pokušava da umanji razmere zločina u Srebrenici i naglasila da se protivi zakonu o negiranju genocida, jer ga je nametnuo međunarodni predstavnik, umesto da su ga uvele domaće institucije.

List Harec tvrdi da je predsednica RS, koja je intervju dala dok je prošle nedelje boravila u Izraelu, snažno odbacila optužbe za negiranje genocida i citira Cvijanović da je rekla da "nema negiranja genocida i da nije bilo negiranja genocida". Međutim, list ukazuje da je Cvijanović u više navrata odbila da odgovori na pitanje da li veruje da je u Srebrenici počinjen genocid.

Navodi i da je rekla da njeno protivljenje zakonu o negiranju genocida potiče od činjenice da ga je uveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a ne domaće institucije.

"Naša reakcija nema veze sa sadržajem zakona. Čak i da je to zakon o oblacima ili, ne znam, o vetrovima ili nečem sličnom, naša reakcija bi bila ista", navela je Cvijanović.

Za razgovor između različitih etničkih grupa

Na pitanje da li u načelu odobrava zakon, Cvijanović je u više navrata rekla da se zalaže za razgovore između različitih etničkih grupa u BiH o tome kako se nositi s tim pitanjem. Međutim, kako piše izraelski list, ona je odbila da kaže koji bi stav zauzela u okviru takvog unutrašnjeg dijaloga. List piše da je predsednica RS rekla da njena vlada nije učestvovala u negiranju genocida, već da je insistirala na tome da se svaka žrtva sukoba jednako pamti.

"Nikada ne želimo da politizujemo nijednu smrt. Bosna ne može da napreduje, jer i danas samo razgovaramo o tim stvarima umesto da razgovaramo, na primer, o našim kapacitetima u energetskom sektoru, koi je ogroman u regionu", navela je Cvijanović.

Ocenila je i da se stalnim razgovorom o ovoj temi "ne možemo da gledamo u budućnost".

Komisija osporila tvrdnje da je u Srebrenici počinjen genocid

List podseća da je komisija kojom predsedava izaelski profesor Gideon Grajf pre nekoliko meseci objavila izveštaj u kojem je osporila tvrdnje da je u Srebrenici počinjen genocid i navodi da je Cvijanović rekla da vlada nije organizovala taj tim i da institucije RS ''nemaju veze sa izveštajem".

"Vlada je želela tim stručnjaka da vidi šta se dešavalo tamo, ali to nije bilo oruđe vlade", rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je orijentisana ka budućnosti i poručila da je potreban dijalog "da bismo imali budućnost".

"Da bismo imali dijalog, morate da imate partnere. Da biste imali partnere, morate da sednete zajedno i razgovarate o svim tim stvarima sa njima: prošlosti, sadašnjosti, budućnosti", poručila je Cvijanović.

Komentari (0)

Evropa