Region

Dodik: RS vidim integrisanu u region, u dobrom obimu i sa Srbijom

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2021

-

20:40

Dodik: RS vidim integrisanu u region, u dobrom obimu i sa Srbijom
Dodik: RS vidim integrisanu u region, u dobrom obimu i sa Srbijom - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da Republiku Srpsku u narednim decenijama vidi kao sve jaču, samostalniju, zemlju srpskog i drugih naroda koji u njoj žive, integrisanu u region, u značajnom obimu i sa Srbijom.

Dodik je to rekao odgovarajući na pitanja novinara nakon tribine "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti", na kojoj su govorili predstavnici, analitičari, diplomate iz Srbije i RS a među njima Mlađen Cicović, Darko Tanasković, Vladislav Jovanović i Nenad Kecmanović.

Stvari u BiH treba vratiti na "podešavanje" predviđeno Ustavom BiH, rekao je on i dodao da Dejtonski sporazum BiH predviđa kao praznu ljušturu jer nema ništa, koju su stranci pokušali da je napune.

RS je po tom sporauzmu i ustavu država kojoj nisu dali stolicu u UN, ali sve što je imala i ima pripada obeležjima države, rekao je Dodik.

Tako da stvar samo treba da se vrati na podešavanje kako je predvideno Ustavom BiH. Nisam pisao Ustav, ali se borim za njegovo odredenje. Ništa ne tražim osim Ustava i zato postajem kriv. To je moj doprinos novijoj politickoj istoriji. Boriš se za Ustav, za napisana medunarodna prava i onda si kriv", rekao je Dodik.

Odgovarajuci na pitanje da li su iscrpljene sve mogucnosti u kontekstu pripapajanja Srbiji Dodik je rekao da je to davno odlučeno u glavama ljudi.

"Sada ne bih ulazio u njihove glave, ali u svakom slučaju u bivšoj Jugoslaviji, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, svima je dozvoljeno da se odvoje od Srba, a Srbima nije dovoljeno da se ni od koga odvoje, nego su nas strpali i rekli, morate da trpite ovo na Kosovu, morate da trpite ovo u BiH...," rekao je Dodik.

Dodao je da se tako dolazi do ne samo "praktično-političkog životnog pitanja, nego i filozofskog, pravnog i svakog drugog", kako to da Srbi nemaju pravo.

Odnosi RS i Rusije

Odnosi Republike Srpske i Rusije su kako navodi Dodik veoma dobri i puni razumevanja.

Srpskoj odgovara pozicija Moskve koja kaže da se poštuje medunarodno pravo, jer ga i Banjaluka poštuje.

Srpska ne ulazi u priče o avanturama nego pokušava da se odbrani od najezde kršenja prava.

"I međunarodno pravo i unutrašnje pravo, sve je to skršeno, sve je to slomljeno zbog obećanja Aliji Izetbegoviću i drugima da potpišu Dejtonski sporazum, a da će oni kasnije modelirati u nekom smislu. Znali smo mi to, ali smo verovali da ima neka granica, sada vidimo da je nema, odnosno da je granica nestanak RS", rekao je Dodik.

Kako kaže zato sada, ako rukovodstvo RS nema politički refleks i političku borbu, onda za dve godine neće ima za šta da se bore u RS.

Na pitanje da se visoki predstavnik "služi niskim udarcima", Dodik kaže da visokog predstavnika nema i da se udarci ne osećaju.

Visoki predstavnik ne postoji, rekao je on i naglasio da postoji samo čovek koji se lažno predstavlja.

Nemamo viskog predsavnika i to je važna vest, rekao je Dodik i dodao da je Kristijan Šmit sve bivše i da ne može biti ništa sadašnje, a pogotovo ne specijani predstavnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa