Region

"Šta još treba": Bura zbog Izjave Milanovića o ubijenoj srpskoj porodici Zec, nižu se kritike i osude

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

15:45

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U prethodnih nekoliko dana, hrvatski predsednik Zoran Milanović bio je u fokusu javnosti zbog onoga što je govorio o Srebrenici, a juče je veliku pažnju izazvala nova izjava koju je dao odgovarajuću na pitanja u vezi sa srpskom porodicom Zec, ubijenom 1991. godine u Zagrebu.

Juče je, naime, bila trideseta godišnjica od ubistva troje od petoro članova srpske porodice Zec. Dvoje dece je preživelo, dok su njihovi roditelji, kao i jedno dete, stradali. Petoro osumnjičenih za ovaj zločin je uhapšeno, ali pošto je troje priznalo da su učestvovali u ovom zločinu bez prisustva advokata, svi su pušteni na slobodu. Poslanica opozicionog Građansko-liberalnog saveza u Hrvatskoj, Anka Mrak Taritaš, pokrenula je inicijativu da se jedna ulica u Zagrebu nazove po ubijenoj devojčici, Aleksandri Zec.

Hrvatskog predsednika Zorana Milanovića su juče novinari pitali šta o tome misli, a on je rekao da je porodica Zec svojevremeno bila pozvana u Vladu Hrvatske i dobila odštetu.

"Sad vas moram direktno pitati - šta još treba? Grozna priča, ali ja znam u ratu groznijih priča od te, iza kojih stoje neki drugi ljudi, neka druga strana. Hoćemo sledećih 50 godina jedni u druge prstima upirati", rekao je Milanović, izazvavši tako veoma oštre reakcije jednog dela javnosti.

Portparol Spskog nacionalnog veća Eugen Jakovčić rekao je za hrvatsku N1 televiziju kako Milanovićeva izjava "dokazuje da smo još u glibu devedesetih". On je dodao da je šokiran izjavama i ponašanjem hrvatskog predsednika, kao i da je "Milanović mogao da oduzme odlikovanje za junački čin koje je Tuđman dodelio Siniši Rimcu, kao jednom od onih koji su ubice Mihajla Zeca".

Privatna arhiva

 

Orijana Ivković Novokmet iz nevladine organizacije "Gong" rekla je da "nije više u pitanju Milanovićev ispad, nego normalizacija zla, i zastrašujuća bezosećajnost". Mirovni aktivista Refik Hodžić poručio je da "Milanović, onim što govori, pokazuje šta misli o svojim biračima", dok je pisac Boris Dežulović na svom Fejsbuk nalogu takođe kritikovao izjavu Milanovića.

Nisu svi hrvatski zvaničnici, međutim, jednako reagovali na godišnjicu ubistva dela porodice Zec. Tako je, na primer, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević posetio mesto na kome su tri osobe izgubile život, i odao im počast.

Slučaj ubijene porodice Zec

Pre 30 godina, u noći 7. na 8. decembara 1991. godine, pripadnici specijalnih policijskih snaga Tomislava Merčepa ubili su porodicu Zec. Zagrebačka porodica Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja ćerka Aleksandra - likvidiraneži su vatrenim oružjem.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odveli do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu i tamo ih pogubili. Nakon što su ih ubili, njiova tela su prekrili smećem.

Nedugo nakon što je policija pronašla tela, uhapšeni su pripadnici Merčepove grupe - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović - od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva. Međutim, na suđenju je utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokate, a što su po zakonu za toliko teško delo morali da imaju, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni i oni su oslobođeni, piše Index.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživelima s hrvatske strane. Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji kraj Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

U septembru prošle godine Index je otkrio da Merčep, koji je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubijstva 43 civila koje su ubili pripadnici njegove trupe, umesto u zatvoru kaznu izdržava u Krapinskim toplicama. To mu je omogućilo Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom, ali i Ministarstvo pravosuđa, piše hrvatski portal.

Predlog da ulica u Zagrebu nosi ime Aleksandre Zec

Poslanca opozicionog GLAS-a u hrvatskom saboru Anka Mrak Taritaš izjavila je juče da je došlo vreme da jedna ulica u Zagrebu bude nazvana po 12-godišnjoj devojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec, koja je zajedno sa roditeljima ubijena pre 30 godina.

Inicijativu da se u Zagreb vrati naziv Trgu maršala Tita i da jedna ulica bude nazvana po Aleksandri Zec podneo je čelnik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

Komentari (0)

Evropa