Region

Burne reakcije u BiH na izjave Milanovića o Srebrenici: "Bolje da jezik zalepi za metalnu šipku na ovom minusu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

15:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića u vezi sa Srebrenicom izazvalo je oštre reakcije u bošnjačkoj javnosti. On je, naime, rekao da postoje "različiti genocidi".

"Postoji genocid nad jevrejskim narodom, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno događaj je definisan kao genocid, a genocid ima širok raspon. Postoji genocid u Drugom svetskom ratu, kao što je Jasenovac... Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista", rekao je Milanović pre nekoliko dana.

Juče su ga novinari upitali o ovoj izjavi, na šta je Milanović rekao da "jeste počinjen genocid, ali da onda za neke teže zločine moramo izmisliti drugo ime". Bivši predsednik skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković je, na svom Tviter nalogu, prokomentarisao ove navode hrvatskog predsednika.

"Kada već Milanović jeste predsednik države, onda za neke stvarno normalne predsednike država moramo izmisliti neko novo ime", napisao je Duraković.

Poslanik u parlamentu Bosne i Hercegovine, Amer Obradović, u jednom prilično uvredljivom tvitu uporedio je hrvatskog predsednika sa američkim glumcem Džefom Denijelsom.

"Kada govori o BiH, Zoran Milanović nastupa sa nekakve uzvišene pozicije, kao kakav regionalni političko-filozofski maharadža. Ali predsednik HR više liči na Džefa Denijelsa iz filma Glup i gluplji. Bilo bi mu bolje da mu se jezik zalepi sa kakvu metalnu šipku na ovom minusu", napisao je Obradović.

Takođe, jedna od partija u BiH, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine, najavile su da će tužiti Milanovića zbog njegovih izjava u vezi sa Srebrenicom, a oglasila se i novinarka Ika Ferer Gotić, koja je poručila Milanoviću da bi "trebalo da gaji evropske vrednosti, a ne fašizam". Predstavnici bošnjačke zajednice u Hrvatskoj rekli su da "Milanović ima predrasude prema bošnjacima i BiH".

Osim u bošnjačkoj, Milanović je u proteklih nekoliko dana izazivao kontroverze i u hrvatskoj javnosti, i to govoreći o Vukovaru u kontekstu toga da li je u pitanju genocid ili ne.

"Je li Vukovar genocid? Mi nikad ne govorimo o tome u Hrvatskoj da je to genocid, verovatno zato što imamo neku meru", rekao je Milanović, koji je bio predsednik hrvatske vlade baš kada je ova država pokretala postupak pred Međunarodnim sudom za genocid, a Vukovar bio jedna od tačaka.

Komentari (0)

Evropa