Region

Šmit: Republika Srpska nema zakonsko ovlašćenje da se povuče iz BiH

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

17:26

Šmit: Republika Srpska nema zakonsko ovlašćenje da se povuče iz BiH
Šmit: Republika Srpska nema zakonsko ovlašćenje da se povuče iz BiH - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je posle sednice Veća za implemetaciju mira u BiH da, kako je rekao, Republika Srpska nema zakonsko ovlašćenje da se jednostrano povuče iz ustavno-pravnog poretka BiH, kao i da je ambasadorima rekao da je rekao Savetu za sprovođenje mira (PIC) da će pozvati Parlament BiH da usvoji zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločina.

Ovo je bio prvi sastanak Šmita sa Većem za implementaciju mira koje se nakon dve godine susrelo prvi put uživo. On je zahvalio PIC-u na punoj podršci koju je dobio kao visoki predstavnik.

Naveo je da je Rusija bila pozvana, ali da nisu učestvovali u sednici te da će ih ponovo pozvati.

"Entiteti su ustavni deo države, ali im to ne daje pravo na jednostrano otcepljenje od BiH. Oni postoje pravno samo na osnovu Ustava BiH. To treba ponoviti jer čini mi se da neki, u međuvremenu, zaboravljaju. RS nema zakonsko ovlašćenje da se jendostrano povuče iz ustavno-pravnog poretka BiH. Mi smo konstatovali da postoji takva diskusija o tom pitanju u RS. Reći ću jasno - svi pokušaji da se ugroze državne institucije ili da se smanji njihova funkcionalnost utiču nestabilnost BiH i njenih entiteta", rekao je Šmit, prenela je sarajevska N1 tv.

Na stolu nekoliko opcija

Istakao je da je nekoliko opcija na stolu, ukoliko se s tim nastavi, a da su istakli "uslovljavanje finansijske podrške, sankcije i drugo".

Šmit je rekao da, kako je naveo, nažalost posebno posebno dramatično vide ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj.

"Ako uporedite situaciju u ostalim zemljama Zapadnog Balkana, BiH je izuzetno pod uticajem teških situacija. Vučić je dao neke pokazatelje i uporedio tu situaciju s drugim zemljama. Videli smo kroz brojke koje mi imamo da u drugim zemljama imamo i ekonomski rast, a toga nema u BiH. Zašto je to tako? Mislim da investitori sumnjaju da li stabilnost zbog političke situacije je nešto na šta mogu da računaju. Oni koji od jutra od mraka samo govore o Ustavu i Dejtonu, nisam čuo toliko komentara o tome šta bi hteli da urade ti isti ljudi kada je reč o poboljšanju ekonomske situacije...", rekao je Šmit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa