Region

Odlučujući dan za Crnu Goru: Sudbina Vlade zavisi od jednog glasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2021

-

17:30

Odlučujući dan za Crnu Goru: Sudbina Vlade zavisi od jednog glasa
Odlučujući dan za Crnu Goru: Sudbina Vlade zavisi od jednog glasa - Copyright AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Godinu i po dana od izbora i godinu dana od formiranja vlade, politička situacija u Crnoj Gori kulminirala je poslednjih mesec dana, a rasplet situacije mogao bi da bude poznat u ponedeljak, za kada je zakazana sednica parlamenta.

O rekonstrukciji vlade govori se mesecima unazad, ali vladajuća većina sada nije jedinstvena u svojim zahtevima. Naime, u petak u ponoć istekao je rok da se članovi vladajuće većine izjasne o platformi koja podrazumeva formiranje nove vlade, koju je iznela partija Demokratski front (DF), ali se o predlogu vladajuća većina nije saglasila.

DF je tim povodom u subotu saopštio da traži vanredne izbore, kako bi se prekinula "agonija u kojoj se vlast nalazi". Kako ovu odluku ne podržava ostatak partija i udruženja, postala je još vidljivija razlika u stavovima vladajuće većine, o kojoj se u političkim krugovima u Crnoj Gori govori poslednjih meseci.

Istovremeno, situaciju je zakomplikovao zahtev iz redova sada opozicione Demokratske partije socijalista iz koje je i predsednik Milo Đukanović, koja traži smenu vlade. Tim povodom, diskusija i glasanje o nepoverenju u Skupštini Crne Gore održaće se u ponedeljak, a ishod će, kako sada stvari stoje, zavisiti od "zlatnog glasa".

Za rušenje Krivokapićeve vlade u crnogorskoj skupštini potreban je 41 glas. Opozicija predvođena DPS-om Mila Đukanovića ima 40 poslanika, a vladini zvaničnici je optužuju da je spremna platiti „zlatni glas“ nekoliko desetaka miliona evra.

Novi izbori ili pad vlade?

Crnogorski parlament broji 81 poslaničko mesto, od čega 40 zauzimaju poslanici opozicione koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista. Da bi se nepoverenje vladi izglasalo, potreban je 41 glas, što će značiti da, ako svi iz redova DPS-a podrže predlog, jedan glas iz redova vladajuće većine odlučuje o smeni aktuelne vlade.

Predstavnici opozicije, koji su podneli predlog za smenu vlade uvereni su da će njihov predlog dobiti većinu.

"Siguran sam da ćemo imati dovoljan broj glasova zastupnika ili ćemo osigurati politički dogovor da crnogorska vlada padne u ponedeljak", rekao je u petak lider opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević, koji je krajem novembra predao inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Takođe, da će vlada Crne Gore pasti, smatra i predsednik Crne Gore i opozicione DPS Milo Đukanović, koji je istakao da je "poslednji čas da se inicira smena vlade koja pravi tragičnu štetu iz dana u dan".

profimedia

 

Sa druge strane, kako su saopštili u subotu, nakon neuspešnog predloga o rekonstrukciji vlade,  DF će kolegama iz parlamentarne većine i "autentičnim predstavnicima“ nacionalnih manjina predložiti da vrate mandat građanima i idu na nove izbore. Istovremeno, lider DF-a Andrija Mandić rekao je da oni neće podržati zahtev za smenu premijera Zdravka Krivokapića, te da se poslanici DF-a neće ni pojaviti na sednici. Naime, iako i sami traže nove izbore, ne žele da podrže inicijativu opozicione DPS.

"Nakon 200 dana od formiranja Vlade, organizovali smo prvi sastanak parlamentarne većine, na kojem smo svi ocenili da stanje nije održivo i da se nešto mora menjati. Tada su postojala dva modela - rekonstrukcija, koju su dominantno zastupale Demokrate, i izbor nove Vlade, što je bio predlog DF-a. Mi smo na kraju pristali na rekonstrukciju, ali jedan konstituent parlamentarne većine i premijer su kazali da je najbolje da sve ostane po starom", kazao je Mandić.

Front je predlagao novog premijera koga bi dogovorile Demokrate i URA, kao i novi odnos snaga u Vladi, uključujući i manjinske partije, ali ta inicijativa nije dobila podršku parlamentarne većine.

E-Stock/Petar Jovanović

 

Takođe, iako nisu saglasni sa predlogom DF-a, iz Građanskog pokrta URA koji je deo vladajuće većione, naveli su da neće glasati za nepoverenje vladi.  Imajući u vidu ovaj razlaz među mišljenjima, kao i najavu odsustva poslanika DF-a na sednicu, postavlja se pitanje kako će glasati ostali predstavnici vlasti i da li će se ostvariti sumnje da će neko iz redova vlasti podržati predlog opozicije o smeni premijera.

Lider PzP-a Nebojša Medojević je rekao da su učinili sve da sačuvaju izbornu volju građana, ali da i pored svih popuštanja DF-a, izgubljeno je godinu dana.

"Nećemo rušiti Vladu sa DPS-om već ćemo vratiti mandat građanima", naveo je Medojević.

Šta ako vlada padne?

Aktuelni premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić, inače nestranačka ličnost, zbog posebne sednice na kojoj će se glasati u nepoverenju vladi, otkazao je zakazane susrete u Briselu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kako se spekuliše, u slučaju da u ponedeljak padne Krivokapićeva vlada, u političkim krugovima spominje se mogućnost formiranja manjinske vlade koju bi podržali zatupnici pokreta URA Dritana Abazovića.

Ipak, kako su ranije napomenuli iz tog pokreta, oni ne žele saradnju sa DPS-om, te u potencijalnoj manjinskoj vladi ne bi sedeli članovi partije Mila Đukanovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa