Region

Omikron pred vratima Srbije - novi soj se širi zemljama regiona

Komentari

Autor: T.T.

15/12/2021

-

07:06

Omikron pred vratima Srbije - novi soj se širi zemljama regiona
Omikron pred vratima Srbije - novi soj se širi zemljama regiona - Copyright AP Photo/Darko Bandic; Matt Dunham; Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Novi omikron soj koronavirusa identifikovan je krajem novembra u Južnoafričkoj Republici, a Svetska zdravstvena organizacija ga je nekoliko dana potom okarakterisala "zabrinjavajućom varijantom". Za kratko vreme potvrđen je u više od 60 država sveta, a sve što do sada znamo o njemu jeste da se lakše prenosi, ali i da tri doze vakcine protiv koronavirusa pružaju određenu vrstu zaštite.

Iako južnoafrički stručnjaci tvrde da je nova varijanta zaraznija, ali blaža od delte, brzina kojom omikron preuzima svet jeste ono što zabrinjava. Tako je u Velikoj Britaniji zabeležena i prva žrtva novog soja, dok je čak i Kina, poznata po restriktivnim merama juče zabeležila prvog obolelog od omikrona.

Evropska unija je čak privremeno obustavila letove iz i ka Južnoj Africi, a mnoge zemlje su takođe uvele restrikcije za putnike koji se vraćaju sa tih prostora.

Omikron u skoro svim zemljama oko Srbije

Nije dugo prošlo pre nego što je omikron zabeležen u zemljama regiona, pa su tako u Mađarskoj pre nekoliko dana identifikovana dva slučaja, saopštila je opšti hirurg Cecilija Miler koja je istakla da je delta soj i dalje dominantan među zaraženima u toj zemlji. Prema podacima objavljenim na sajtu mađarske vlade, 455 pacijenata preminulo je od posledica koronavirusa tokom prošlog vikenda, a registrovano je novih 16.017 slučaja ove infekcije, prenosi MTI.

Na omikron se sumnja i u susednoj Crnoj Gori, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje ove zemlje. Osoba za koju se sumnja da je inficirana novim sojem koronavirusa je krajem novembra doputovala iz Južne Afrike u Crnu Goru, a na letu do Frankfurta je bila u avionu sa osobom kod koje je potvrđen novi soj, saopšteno je iz instituta i navedeno da crnogorski državljanin nije bio vakcinisan.

"Svi kontakti su u izolaciji. Članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima", navedeno je u sapštenju.

U Hrvatskoj je takođe otkriven omikron kod dva pacijenta koja nisu putovala izvan zemlje. Prva osoba kod koje je identifikovan virus je vakcinisana, rekao je Krunoslav Capak direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje. Kako je dalje naveo, drugi zaraženi isto nije putovao van Hrvatske, ali su obojica bili učesnici istog poslovnog skupa na kojem su bili prisutni i stranci.

Prema prvim informacijama, stranac koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu zarazio je dvoje poslovnih kontakata, a potom napustio zemlju. Zaraženi su imali povišenu temperaturu i malaksalost nekoliko dana, a sada se dobro osećaju.

I rumunsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u subotu otkrilo prva dva slučaja omikron varijante kod dvojice Rumuna koji su se 30. novembra vratili iz Južne Afrike. Dva putnika, 48-godišnja žena iz Brašova i 59-godišnji muškarac iz istočnog okruga Vaslui izolovani su i nemaju nikakve simptome, saopštilo je ministarstvo.

Kada se očekuje kod nas?

Epidemiolog dr Predrag Kon smatra da bi nova varijanta mogla da se pojavi u našoj zemlji oko Nove godine, kada počnu da dolaze naši ljudi koji ne žive u Srbiji.

"Novi soj koronavirusa omikron je došao u više od 60 zemalja. U našoj zemlji još uvek nema potvrđenih slučajeva, ali to ne znači da virus nije tu", kazao je Kon gostujući na TV Prva.

S druge strane, njegov kolega Zoran Radovanović smatra da "ako već nije stigao u Srbiju, biće potvrđen za nekoliko ili najduže nedelju dana". Ipak, on smatra da su vesti o blažoj kliničkoj slici koje dolaze iz Južne Afrike prilično ohrabrujuće.

"Mnoge od tih mutacija otežavaju njegov opstanak. Ono što je bitno jeste da je u izmenama izgubljena i virulentnost, odnosno sposobnost virusa da pravi veću štetu, a prirodno je da tokom selekcije pobeđuju oni sojevi virusa koji se lakše prenose, u odnosu na one koji izazivaju teže simptome", objasnio je Radovanović za Euronews Srbija.

U Sloveniji zaražena osoba koja je već preležala koronu

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze omikron sojem koronavirusa, izjavio je juče premijer Janez Janša rekavši da je klaster infekcija sa ovom varijantom otkriven u Ljubljani. Slovenija se tako pridružila spisku zemalja u kojima je registrovan ovaj visoko zarazni soj, rekao je Janša u slovenackom parlamentu, prenosi STA.

Miroslav Petrovec, direktor Instituta za mikrobiologiju i imunologiju čija je laboratorija otkrila soj, rekao je na konferenciji za novinare da je omikron varijanta pronađena u četiri uzorka, od kojih su svi u Ljubljani. Uzorci su uzimani od 29. novembra do 6. decembra, a jedna osoba zaražena omikronom već je preležala kovid prošle godine.

"Otkriće omikrona bi moglo da najavi novi talas", rekao je ministar zdravlja Janez Poklular ukazujući na činjenicu da trend opadanja broja novih infekcija usporava.

On je pozvao građane da se vakcinišu, a medicinsko osoblje da pošalje jasnu poruku ljudima da je vakcinacija sigurna i efikasna. U Sloveniji je u poslednja 24 sata registrovano 1.712 novih slučajeva korona virusa, svaki treći test je bio pozitivan, a umrlo je 11 ljudi, objavio je Nacionalni Institut za javno zdravlje.

Omikron "probio" i kinesku granicu

Zdravstvene vlasti u severnom kineskom lučkom gradu Tjenđinu potvrdile su prvi slučaj omikron soja, izvestio je juče Tjenđin dejli.

Kako prenosi Rojters, infekcija je otkrivena kod putnika koji je u grad stigao iz inostranstva 9. decembra, navodi list i dodaje da se pacijent trenutno leči u bolnici.

Komentari (0)

Evropa