Region

Čak 114.000 građana moglo bi da ostane bez biračkog prava u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

13:57

Čak 114.000 građana moglo bi da ostane bez biračkog prava u Crnoj Gori
Čak 114.000 građana moglo bi da ostane bez biračkog prava u Crnoj Gori - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori bi između 83.000 i 114.000 građana moglo da ostane bez biračkog prava na osnovu upitnog prebivališta ili nezakonitog zadržavanja crnogorskog državljanstva, nakon sticanja državljanstva druge države posle 3. juna 2006.

To je rekao predsednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović na predstavljanju studije "Crnogorsko državljanstvo i prebivalište - kako doći do ažurnog biračkog spiska". Taj broj, kako se navodi u studiji, može biti veći, jer su u procenu uključene samo zemlje Evropske unije, EFTA-e, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

U studiji se ocenjuje da crnogorska vlada nije, sa stručne i profesionalne strane, pristupila izmenama Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

U tom postupku, dodaje se, nije prethodilo profesionalno i stručno promišljanje, preko potrebna analiza, niti ishodi i rezultati koji se izmenama očekuju. Smatraju da su neosnovani stavovi pojedinih političkih subjekata da brisanje iz registra prebivališta svih građana koji žive u inostranstvu, neće dovesti do oduzimanja crnogorskog državljanstva tim građanima.

"Brisanje iz registra prebivališta može dovesti i do gubitka crnogorskog državljanstva", kazali su iz CEMI-ja.

U Studiji se navodi da Evropska unija, SAD, Nemačka, Velika Britanija, kao i OSCE/ODIHR i druge relevantne međunarodne organizacije koje deluju na Zapadnom Balkani, moraju aktivnije da se uključe u pitanja koja se odnose na proveru podataka o državljanstvima među zemljama regiona, od kojih direktno zavisi ostvarivanje njihovog biračkog prava.

"Na političkom nivou, neophodno je podstaći vlade u zemljama regiona, da pokažu puni stepen kooperativnosti na polju utvrđivanja pouzdanih informacija o statusu lica za koja se sumnja da su bez pravnog osnova upisani u biračke spiskove dve ili više zemalja regiona", preporujučuje se u Studiji.

"Zatekli smo komplikovano stanje"

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je naveo da je, pristupanjem sređivanju biračkog spiska, otvorena Pandorina kutija.

“Nešto što je dugo bilo zavlačeno pod tepih isplivalo je i naslonilo se na političku realnost, odnosno na duboko podeljeno političko društvo”, rekao je Sekulović.

"Zatekli smo komplikovano stanje, koje se još više komplikovalo protokom vremena. Potrudili smo se da nađemo ugao za sređivanje evidencija koje nisu sređene”, rekao je Sekulović.

On je kazao da, u ovom trenutku, 102.000 crnogorskih državljana nisu na biračkom spisku, jer nisu na teritoriji države ili su maloletni.

"Popis nam govori da u Crnoj Gori birački spisak raste, a broj stanovnika ne raste. Imamo 50 hiljada ljudi koji ne žive u Crnoj Gori a na biračkom su spisku", rekao je Sekulović.

Naveo je i da je neophodan širi društveni konsenzus, da bi ovaj projekat uspeo.

"Odgovorno tvrdim da su se nekima davala državljanstva, a nekima nisu, i da se s davanjem državljanstava politički manipulisalo", istakao je Sekulović, preneo je portal RTCG.

Komentari (0)

Evropa