Region

Plenković u sukobu s medijima, novinari udruženi u osudi napada

Komentari

Autor: FoNet

02/06/2021

-

12:20

Plenković u sukobu s medijima, novinari udruženi u osudi napada
Plenković u sukobu s medijima, novinari udruženi u osudi napada - Copyright Tanjug/AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi verbalnih napada na medije i novinare predsednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića nakon drugoga kruga lokalnih izbora, objavili su zagrebački mediji, pozivajući se na saopštenje iz HND.

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijereš ocenio je "potpuno neprihvatljivim" da novinare napadaju i premijer, a nedavno i predsednik Hrvatske.

Na svojim stranicama EFJ je objavio i da se dan nakon završetka lokalnih izbora premijer Plenković još jednom obrušio na medije optužujući ih da su "plaćenici koji grade jednu političku opciju", da je analitičara i profesora s Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dražena Lalića optužio da je plaćen kako bi na televizijama blatio kandidate vladajuće HDZ i da se obrušio i na predsednika HND Hrvoja Zovka zbog toga što je oštro osudio Plenkovićevo ponašanje.

"Okrivljavanje novinara pokušaj je potkopavanja njihove verodostojnosti kako bi se ograničila njihova uloga. Vređati ili pretiti novinarima znači vređati i pretiti građanima i podrivati pravo građana na pristup objektivnim i nezavisnim informacijama”, izjavio je generalni sekretar EFJ Gutijereš.

Na upit novinara televizije N1 Elvira Mešanovića zbog čega se nikad nije odazvao pozivu na intervju na toj televiziji, Plenković je drsko odgovorio “da bi (N1) trebala napisati plakat kakva je ideološka televizija”, objavio je N1 Zagreb.

Iz EFJ navode da su u zajedničkom saopštenju HND i SNH reagovali na Plenkovićeve napade na novinare i mešanje u uređivačku politiku televizija RTL, Nova TV i N1.

"Nedopustive su otvorene pretnje koje je s mesta najmoćnijeg čoveka u državi premijer Plenković uputio svim našim koleginicama i kolegama te medijima koji nisu na njegovoj i ideološkoj liniji HDZ. Proglašavati plaćenicima sve one koji kritički promišljaju kandidate uoči izbora i označavati kao mete one 'analitičare koji blate za novac' nije diskurs koji koriste političari, a kamoli premijeri civilizovanih i demokratskih država Eropske unije", ističe EFJ.

Dve novinarske organizacije takođe su istakle da takvi napadi samo pokazuju “otvorene ambicije premijera Andreja Plenkovića i HDZ da u potpunosti kontrolišu javni prostor i određuju granice medijskih sloboda u Hrvatskoj”.

Iz HDZ su povodom reakcija na Plenkovićevo ophođenje prema novinarima i medijima, poručili da premijer i predsednik HDZ "nije ušao u rat s medijima".

"Niti je premijer napustio konferenciju za medije - svakodnevno je dostupan medijima - niti je ušao u rat s medijima. Njegovo je pravo da politički odgovori analitičaru koji je deklarisani i opredeljeni levičar (Lalić) i novinaru koji umesto profesionalizma pokazuje bezobrazluk i očiglednu pristrasnost", objavljeno je na Fejsbuk stranici vladajućeg HDZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa