Region

Eskobar za CNN: Od BiH po korupciji gori samo Belorusija i Azerbejdžan, region će ispaštati ako se ne reši kriza

Komentari

Autor: CNN, Klix.ba

18/12/2021

-

11:52

Eskobar za CNN: Od BiH po korupciji gori samo Belorusija i Azerbejdžan, region će ispaštati ako se ne reši kriza
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Američki diplomata i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar poručio je da je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi te da "većina pretnji" po Dejtonski mirovni sporazum dolazi od Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH.

On je to izjavio u intervjuu koji je dao za CNN i ukazao da se mora razumeti kontekst kako bi se shvatila kriza u Bosni i Hercegovini.

"Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, dve su članice Evropske unije, četiri su članice NATO, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju", rekao je.

Eskobar, koji je specijalni izaslanik američkog predsednika Džoa Bajdena za Zapadni Balkan, je naglasio da je Bosna i Hercegovina među najkorumpiranijim državama Evrope, a kao gore od nje je istakao Belorusiju i Azerbejdžan. 

"Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji. Neefikasna je u privlačenju direktnih stranih investicija. Javni sektor čini 70 odsto od ukupne ekonomije. Sve je to posledica duboke korupcije", naveo je.

Kako je istakao, ljudi se ne iseljavaju zbog toga što ne žele da žive u multietničkoj državi, već zbog toga što se ne mogu da se zaposle bez korupcije.

"Većina pretnji dolazi od Dodika"

Eskobar je istakao da postoje pretnje po Dejtonski mirovni sporazum i da većina njih dolazi od člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika SNSD Milorada Dodika. Upozorio je da će ceo region da "ispašta ako ne uspeju napori za rešavanje krize u Bosni i Hercegovini"

Ocenio je da Sjedinjene Američke Države sarađuju s EU kako bi zapadnobalkanske zemlje imale perspektivu članstva u Uniji. Napredak Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije je istakao kao primer da uspevaju u tome.

 

 

Eskobar uverava da SAD i EU rade na tome da onemoguće "Dodikove napade na državne institucije", a napade je nazvao napadima na "srce Dejtona". Kao drugi cilj je istakao vraćanje političkih predstavnika Srba u državne institucije.

Kako je rekao, izmenama Izbornog zakona i delomičnim ustavnim promenama želi da se podstakne funkcionalnija država.

Govoreći o insistiranju Nemačke da se moraju sankcionisati oni koji ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine, naveo je da se osim sankcija treba razmisliti i o finansijskim merama protiv onih koji rade protiv Dejtona.

Podsećamo, Escobar je nekoliko puta ove godine posetio Bosnu i Hercegovinu posredujući u rešavanju ključnih problema.

Komentari (0)

Evropa