Region

Džaferović: Dodik ne može odlučivati o prisustvu NATO, to je deo Dejtonskog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2021

-

11:08

Džaferović: Dodik ne može odlučivati o prisustvu NATO, to je deo Dejtonskog sporazuma
Džaferović: Dodik ne može odlučivati o prisustvu NATO, to je deo Dejtonskog sporazuma - Copyright EPA/ Malton Dibra

veličina teksta

Aa Aa

Izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je potrebna saglasnost Predsedništva BiH za raspoređivanje dodatnih vojnih snaga nema osnova s obzirom da je mandat međunarodnih vojnih snaga jasno propisan Dejtonskim sporazumom, smatra član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je pojasnio u izjavi za Fenu, aranžman o međunarodnim vojnim snagama u BiH definisan je Aneksom 1A Dejtonskog sporazuma, a kasnije i sporazumom Berlin plus između NATO-a i Evropske unije, prenosi portal Klix.ba.

Kako se navodi, NATO ima direktan mandat da sprovodi vojne aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma. Podsetio je da je, nakon okončanja misije IFOR-a, Severnoatlantski savet doneo odluku o broju trupa u sastavu SFOR-a.

"S obzirom da je NATO štab, uz dodatnu misiju Altea, pravni naslednik SFOR-a, sasvim je jasno da Severnoatlantski savet procenjuje i odlučuje koliko će trupa biti na raspolaganju NATO štabu i s obzirom na odredbe Dejtonskog sporazuma, za to nije potrebna saglasnost Predsedništva BiH", rekao je Džaferović.

Aneksom 1A, dodaje Džaferović, jasno je određeno da je NATO misija podređena političkoj kontroli Severnoatlantskog saveta, kao i da komanda vojne misije ima ovlašćenje da, i bez saglasnosti aktera u BiH, učini sve što proceni kao potrebno za sprovođenje svog mandata, uključujući i sprovođenje vojne sile.

"Na koncu, odluke o restrukturiranju vojnih snaga od IFOR-a, SFOR-a, pa do EUFOR-a i NATO štaba, donosila je međunarodna zajednica i zasigurno ne može Dodik biti instanca koja će o tome odlučivati", smatra on.

Pozvao je Dodika da obustavi, kako je kazao, suludi atak na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, da poštuje Dejtonski mirovni sporazum u celosti, a to znači Opšti okvirni sporazum, svih 11 aneksa, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, OHR, Ustavni sud BiH i sve zakone koji su, na osnovu Dejtona, doneti u proteklih 26 godina.

"U protivnom, neminovno mora doći do jačanja misije NATO-a i EUFOR-a u BiH, jer su oni dužni da štite Dejtonski mirovni sporazum", podvukao je Džaferović.

Član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je juče da nikada dok je u Predsedništvu, neće dati saglasnost da bilo čije vojne snage dođu u BiH, ističući da nikakve trupe ne mogu doći u BiH bez saglasnosti nadležnih organa, a nadležni organ za to je, navodi Dodik, Predsedništvo BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa