Region

Džaferović: BiH u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Dodik da se povuče iz politike

Komentari

Autor: Fonet

31/10/2021

-

13:28

Džaferović: BiH u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Dodik da se povuče iz politike
Džaferović: BiH u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Dodik da se povuče iz politike - Copyright EPA/ Malton Dibra

veličina teksta

Aa Aa

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istakao je da se ta zemlja nalazi u krizi, ali da će se ista prevazići. Džaferović je, uz to, poručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku da bi trebalo da se povuče iz politike i istakao da "velikosrpska ideološka kuhinja neće proći".

Kako prenosi portal Klix.ba, on je novinarima uoči današnje sesije Kruga intelektualaca 99 u Sarajevu rekao i da je nesumnjivo da je Bosna i Hercegovina u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Bosna i Hercegovina, slobodno možemo reći i to je ocena šireg kruga aktera, je u najtežoj krizi. Uzrok tome je nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer se blokiraju državne institucije. To je najveća opasnost. Blokirati rad, a pozivati se na druge elemente Dejtona, znači rušenje ovog sporazuma", rekao je Džaferović.

On je, međutim, ponovio da očekuje da će se kriza prevazići.

"Bez obzira koliko kriza bila teška, siguran sam da će Bosna i Hercegovina izaći iz krize, da će oni koji blokiraju procese konačno morati prestati s tim. Drugog puta nema i to celi svet vidi na ovaj način. Neće uspeti", rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na deklaraciju SNSD nedavno usvojenu na sednici Glavnog odbora ove stranke na Palama.

"Deklaracija SNSD je vrlo opasan dokument. To je na tragu onoga što su ranije usvajali, a tiče se budućnosti Bosne i Hercegovine. To je neprihvatljivo. Novina je da se otišlo korak dalje - krenulo se u operacionalizaciju onoga što je dogovoreno", rekao je Džaferović i pozvao na reakciju međunarodnih institucija i zvaničnika.

"Otvoreno se govori o pretnji silom. To treba biti alarm međunarodnoj zajednici, garantima Dejtona i nama u Bosni Hercegovini. Dodik nikada neće uspeti u vraćanju nadležnosti entitetu. Možemo samo unapređivati državne nadležnosti. Samo može potkopati mir i sigurnost", naveo je Džaferović.

Poručio je Dodiku da govori ono što nije primereno političaru i da mora otići sa političke scene, te da će institucije reagovati na ono što predsednik SNSD-a radi i što planira da uradi. Dodikovo svođenje Bošnjaka na isključivo versku zajednicu nazvao je primitivizmom i ocenio da je to posledica "velikosrpske ideološke kuhinje", istakavši da ona "neće proći".

"Time u svetu žele napraviti drugačiju predstavu o Bošnjacima kako bi dobili naklonost za svoje retrogradne politike. To je predstava o njima samima - da su primitivci", zaključio je Džaferović.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa