Region

Dvojica ministara iz Republike Srpske saslušani u Tužilaštvu BiH zbog sednice o vraćanju nadležnosti

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

16:15

Dvojica ministara iz Republike Srpske saslušani u Tužilaštvu BiH zbog sednice o vraćanju nadležnosti
Tužilaštvo BiH - Copyright tuzilastvobih.gov.ba

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar pravde Srpske Anton Kasipović saslušani su danas u svojstvu svedoka u Tužilaštvu BiH, a u predmetu "napad na ustavno-pravni poredak BiH", odnosno o pripremi sednice NSRS na kojoj su usvojeni zaključi o vraćanju nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku.

Lukač je posle saslušanja izjavio da je tužioca zanimalo postupanje Vlade Republike Srpske tokom pripreme sednice NSRS o vraćanju prenesenih nadležnosti, kao i vladin stav u pogledu odluka parlamenta i njihovog sprovođenja.

"Pitanja su bila u vezi sa sednicom Narodne skupštine i vlade zbog prenosa nadležnosti. Uglavnom je sve već poznato javnosti", rekao je Lukač Srni nakon jednočasovnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH.

Prethodno je danas i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ispitan u svojstvu svedoka u Tužilaštvu BiH.

Kasipović je rekao da nije bilo pitanja o "rušenju ustavnog poretka BiH" nego da je tužioca uglavnom interesovalo postupanje vlade u pogledu skupštinskih odluka o vraćanju prenesenih nadležnosti.

Narodna skupština Republike Srpske 10. decembra je na posebnoj sednici o vraćanju prenesenih nadležnosti usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon toga otvorilo predmet protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično delo napad na ustavni poredak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa