Region

Srušeni apsolutni temperaturni rekordi u Dalmaciji, u Opatiji otvorena kupališna sezona

Komentari

Autor: Fonet

01/01/2022

-

18:45

Srušeni apsolutni temperaturni rekordi u Dalmaciji, u Opatiji otvorena kupališna sezona
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvog dana nove godine u Dalmaciji su izmerene rekordno visoke temperature za ovo doba godine, preneli su hrvatski mediji.

Kako je objavio Državni hidrometeorološki zavod, prema početnim analizama prvi dan nove godine doneo je nove apsolutne rekorde najviše temperature od kada postoje merenja na više stanica, prenosi Index.hr.

U Kninu je tako izmeren 21.1 stepen Celzijusa, u Sinju je izmereno 20,9 stepeni, a u Metkoviću 20,2.

Raniji rekordi izjednačeni su u Imotskom (19.0°C) i Pločama (18.6°C), objavio je DHMZ.

Nastavljena tradicija

Tačno u podne u Opatiji je danas otvorena kupališna sezona 2022. godine, tradicionalnim kupanjem tridesetak opatijskih kukala na Slatini, izvestili su mediji u Hrvatskoj.

Kukali, što je lokalni naziv za mladiće koje u Dalmaciji zovu galebovima, kupali su se nadomak skulpture Devojka s galebom.

Opatijski kukali bili su odeveni u replike starih kupaćih kostima, s plavo-belim horizontalnim prugama, uz kape Deda Mraza.

Njima i gostima iz Slovenije, Austrije i Italije je tom prilikom čestitao gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, a pre otvaranja sezone posluženi su šampanjcem.

Ulaz na ovaj deo kupališta Slatina čuvalo je obezbeđenje koje je propuštalo samo predstavnike medija i učesnike manifestacije, radi poštovanja epidemioloških mera, pa su građani poizdalje mogli da prate ovo atraktivno zimsko kupanje.

Danas je u Opatiji bio sunčan dan, a temperatura vode i vazduha u podne je bila izjednačena na oko 12 stepeni celzijusa.

Juče su opatijski kukali simbolično ispratili staru godinu kupanjemu u hladnom jezeru Bajer u Fužinama, gde je temperatura vode bila 4,5 stepeni celzijusa. Oni su se ne samo kupali, već i igrali picigin. Reč je o amaterskom lokalnom sportu koji se igra u plitkoj vodi, uz upotrebu jedne male lopte, a cilj je da ona ne dodirne vodu.
 

Komentari (0)

Evropa