Region

Još jedan Srbin optužen za ratni zločin 1995. u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2022

-

13:57

Još jedan Srbin optužen za ratni zločin 1995. u BiH
Još jedan Srbin optužen za ratni zločin 1995. u BiH - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine nastavio je sa podizanjem optužnica protiv Srba u BiH, a poslednja se odnosi na komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Milenka Živanovića (75), koji se tereti da je bio učesnik "udruženog zločinačkog poduhvata" na području Srebrenice i Žepče.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH general Živanović se tereti da je 1995. godine, kao učesnik, kako se navodi, "Udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe".

Tvrdi se da je Živančević od marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata, izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, sprečavao snabdevanje, kao i da je naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisililo da napusti svoje domove i imovinu.

"Takođe, optuženi se tereti za artiljerijske i pešadijske napade na stanovništvo, koji su rezultirali smrću više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a sa ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila. Nadalje, optuženi se tereti da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dečaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja", navodi se, između ostalog, u optužnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa