Region

U Hrvatskoj rekordnih 8.587 novozaraženih koronavirusom, Plenković najavljuje uvođenje novih mera

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

15:00

U Hrvatskoj rekordnih 8.587 novozaraženih koronavirusom, Plenković najavljuje uvođenje novih mera
Andrej Plenković - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković je danas najavio da će Nacionalni štab narednih dana razmotriti uvođenje novih mera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Plenković na u otvorenom delu sednice vlade potvrdio da je u Hrvatskoj u poslednja 24 sata zabeleženo rekordnih 8.587 novozaraženih koronavirusom, što je za 50 odsto više u odnosi na isti dan prošle sedmice i dva puta više nego pre dve sedmice. To je ujedno i najviše zaraženih od početka pandemije u Hrvatskoj.

Premijer je konstatovao da ti brojevi pokazuju da je omikron verovatno izuzetno prisutan u Hrvatskoj.

"Svaki peti slučaj u Hrvatskoj je ili u SDŽ-u ili u Zagrebu. Omikron je zarazan i dva dana pre pojave prvih simptoma i zbog toga se brže širi i zato pozivamo na pridržavanje osnovnih epidemioloških mera", rekao je Plenković.

Premijer je konstatovao da je u Hrvatskoj do sada 63 odsto odraslih osoba vakcinisano sa dve doze i da je više od pola miliona primilo treću dozu. Rekao je da Štab ima zadatak da razmotri novu situaciju i odluči o novim merama koje će eventualno biti produžene.

Navala na testiranje,slobodni termini tek od ponedeljka

Zbog naglog rasta novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj, povećan je pritisak na testiranje, koje se čeka i po šest sedam dana, posebno u Zagrebu i Splitu, gde je zaraza najrasprostranjenija. Irena Tabain iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jutros je za HRT ocenila da je situacija u ovim gradovima izazovna.

Ona je rekla da su slobodni termini za testiranje tek od ponedeljka i dodala da dnevno mogu da testiraju od 2.500 do 3.000 uzoraka.

"U Zagreb je situacija nešto povoljnija, ali je i broj stanovnika veći. U svakom slučaju pritisak je velik, udeo pozitivnih ide iznad 40 posto, što je dosta", navela je Tabain.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa