Region

SAD uvele dodatne sankcije Dodiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2022

-

16:15

SAD uvele dodatne sankcije Dodiku
Milorad Dodik - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Američko Ministarstvo finansija objavilo je proširenu listu sankcija, a na listi se nalazi i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, sankcije se uvode samom Dodiku, kao i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke zbog povezanosti sa njim.

U saopštenju se navodi da su sankcije Dodiku proširene zbog "koruptivnih aktivnosti" i "pretnji stabilnosti i teritorijanom integritetu BiH".

Takođe, navedeno je da je ova akcija deo predanosti administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da se promoviše odgovornost za one koji, između ostalog, kako se tvrdi, "podrivaju stabilnost regiona Zapadnog Balkana kroz korupciju i pretnje dugogodišnjim mirovnim sporazumima".

"Dodik je potkopavao institucije BiH pozivanjem na njihov bojkot i na stvaranje paralelnih institucija u Republici Srpskoj. Osim toga, koristio je službeni položaj da se obogati kroz ucene, podmićivanje i druge vidove korupcije", piše u saopštenju.

Navodi se i da je Dodik "etno-nacionalističkom retorikom želeo da odvuče pažnju od svojih korupcionaških aktivnosti". 

Ranije danas je sankcije najavila ministarska spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković, na šta je Dodik rekao da "sankcije SAD nisu Sveto pismo", i da se tako "pokazuje nemoć".

Dodik je tim povodom rekao da nema nameru da aplicira za američku vizu, kao i da to ne bi učinio ni kada bi mu rekli da će mu skinuti sankcije pod kojima je već godinama.

Dodiku su 2017. godine već uvedene sankcije zbog, kako je navedeno tada, "opstrukcije Dejtonskog sporazuma".

Komentari (0)

Evropa