Region

Dodik: Baš pred Božić država koja se diči slobodom medija uvodi sankcije mediju

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

18:06

Dodik: Baš pred Božić država koja se diči slobodom medija uvodi sankcije mediju
Dodik: Baš pred Božić država koja se diči slobodom medija uvodi sankcije mediju - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da ne zna kako bi komentarisao "toliko besmislenu odluku SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u, a da zvuči suvislo".

Dodik je rekao da su sankcije koje je danas uvela Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD direktno mešanje u unutrašnja pitanja Republike Srpske i BiH.

"Možda je prvo što pada u oči vreme kada se ova odluka saopštava, dakle u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Istorijski smo kao narod napadani baš na velike praznike i znam da oni koji stoje iza ove odluke to znaju", rekao je Dodik i istakao da drugo što mu pada na pamet je da su SAD, koje se diče ljudskim pravima i slobodom medija sankcionisala upravo medij.

Ako to, ističe, nije napad na slobodu izražavanja i na slobodnu reč, ne znam onda šta je.

Dodik je, upitan da komentariše odluku SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u zbog aktivnosti i pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH, Dodik je za Srnu izjavio da je treće što mu pada na pamet to da je opet kažnjen, a da ne zna zbog čega.

"Prvi put su rekli da kršim Dejtom, bez navođenja čime sam prekršio Dejtonski mirovni sporazum. Sada mi se, kako čujem, na teret stavlja i korupcija a da se protiv mene ni u BiH niti bilo gde u svetu ne vodi krivični postupak za korupciju", podsetio je Dodik.

"Sankcije koje je izlobiralo nekoliko službenika"

Srpski član Predsedništva naglasio je da ničim nije doveo u pitanje ustavni poredak u BiH niti njenu stabilnost, te da ostaje nejasno šta su kreatori ovih sankcija imali na umu kada su odlučili da ga opet kazne.

"Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika koji ne dele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. Ako misle da će me ovako disciplinovati grdno se varaju. ?a tek sada dobijam novi motiv da se borim za prava koja nam se otimaju 26 godina", rekao je.

Istakao je i da je odluka SAD da ga opet sankcionišu došla uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpske što, takođe, treba da, kako kaže, primetim i trebalo bi, tako oni misle, da me pokoleba u borbi za prava Republike Srpske.

"Bojim se da je sve što su uradili malo da bi me zaustavili, jer ja nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom tako će biti", poručio je Dodik.

Dodik je naveo da su sankcije gotovo idenične kao i ranije, ali se samo nešto dodaje.

"Amerikancima smeta što smo stabilna zajednica, a ne smeta im što FBiH nema Vladu i što Hrvati nemaju svog izabranog člana Predsedništva. Ovo nije odraz snage. Ovo je čista farsa da mi se zabranjuje raspolaganje imovinom koju nemam. Nikada tamo nisam imao račun, niti imam nameru da idem u Ameriku, čak ni kada mi skinu sankcije", istakao je Dodik.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je danas proširenu listu sankcija, a na listi se nalazi i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, sankcije se uvode samom Dodiku, kao i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke zbog povezanosti sa njim.

U saopštenju se navodi da su sankcije Dodiku proširene zbog "koruptivnih aktivnosti" i "pretnji stabilnosti i teritorijanom integritetu BiH".

Oglasila se i ATV

Nakon uvedenih sankcija, saopštenje je izdala i ATV Banjaluka.

Menadžment i uređivački kolegijum ATV-a oštro osuđuju sankcije Ministarstva finansija SAD i ocenjuju ih kao napad na medijske slobode, slobodu izveštavanja i demokratiju - u kojoj se podrazumeva da mediji izveštavaju slobodno, nepristrasno i objektivno. Baš onu demokratiju koju, navodno, čuvaju od izveštavanja ATV-a, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, ATV na sankcije gleda kao na "priznanje za naš dosadašnji rad, učinkovitost, ali i kao obavezu da moramo pokazati da se istina ne može cenzurisati".

"Besmislene navode o povezanosti sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom oštro i odlučno odbacujemo. Iznenađeni smo ovakvom odlukom i smatramo izričito neozbiljnim za jednu veliku državu da insinuacije pojedinaca o povezanosti naše medijske kuće i političara uzmu kao kredibilan izvor", navodi se u saopštenju ATV Banjaluka nakon uvedenih sankcija ovoj televiziji.

 

Komentari (0)

Evropa