Region

"Ovo može da naruši naše odnose": Turković uputila notu ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog dolaska u Banjaluku

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

17:45

"Ovo može da naruši naše odnose": Turković uputila notu ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog dolaska u Banjaluku
Bisera Turković - Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar u Savetu ministara BiH Bisera Turković zadužena za spoljne poslove uputila je danas note ambasadama Rusije, Kine i Srbije, zbog prisustva predstavnika ambasada ovih zemalja na obeležavanju Dana Republike Srpske, 9. januara u Banjaluci.

Turkovićeva u noti skreće pažnju na to da je Ustavni sud BiH, obeležavanje 9. januara proglasio neustavnim.

Pozivajući se na dokumentaciju Ustavnog suda, Turkovićeva navodi da "u tom smislu Ministarstvo spoljnih poslova BiH izražava protest zbog prisustva predstavnika ambasada Rusije, Kine i Srbije na ceremonijama obeležavanja 8. i 9. januara u Banjaluci.

Turkovićeva smatra da, kako navodi, "nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja čin grubog mešanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo je, navodi se, prinuđeno da oštro osudi ovakvo ponašanje koje, kako se navodi, može da naruši prijateljske odnose i traži da ambasade Rusije, Kine i Srbije u Sarajevu o ovoj diplomatskoj noti upoznaju ministarstva spoljnih poslova u svojim zemljama.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti obeležavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, u Srpskoj je raspisan referendum koji je održan 25. septembra 2016. na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se Dan Republike Srpske obeležava pomenutog datuma.

Referendumsko pitanje je glasilo:"Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa