Region

Bakir Izetbegović: Beograd šalje lošu poruku prisustvom njegovih predstavnika na Danu Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

18:01

Bakir Izetbegović: Beograd šalje lošu poruku prisustvom njegovih predstavnika na Danu Republike Srpske
Bakir Izetbegović: Beograd šalje lošu poruku prisustvom njegovih predstavnika na Danu Republike Srpske - Copyright profimedia/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocenio je danas da to što radi srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nanosi štetu svima, a pre svega Srbima u Republici Srpskoj, a da Beograd šalje lošu poruku time što su njegovi predstavnici prisutni na obeležavanju Dana RS.

"Šalju veoma lošu poruku, pridružuju se proslavi datuma kada su srpski poslanici u Parlamentu Republike BiH odlučili da krenu u podelu BiH na način da se teritorijalno razgraniče sa Hrvatima i muslimanima. To je direktno suprotstavljanje odluci Ustavnog suda koji je ukinuo ovaj praznik kao diskriminirajući, i direktna podrška secesionističkoj politici Dodika i SNSD", rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Faktor.

Na pitanje kako tumači poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom američkih sankcija Miloradu Dodiku da "neće sprovoditi nikakve sankcije protiv svog naroda", Izetbegović je rekao da niko ne ocekuje sankcije protiv "naroda", niti su one uvedene "narodu".

Prema njegovim rečima, sankcije su izrečene pojedincima koji nanose štetu narodu, i koji ga kako tvrdi "potkradaju i vode u konflikt, u nazadak".

"Vučić je i za Duška Kornjaču, optuženog za zločine protiv čovečnosti, izjavio da neće hapsiti i isporučivati Srbe". Vučić, na žalost, još uvek ljude deli na Srbe i nesrbe, a uveliko smo u 21. veku", smatra Izetbegović.

Na pitanje povodom Vučićevog komentara o filmu "Quo Vadis, Aida?" i navoda da je on finansirao taj film, Izetbegović je rekao da to nije učinio, ali da bi bio ponosan da jeste. On je rekao i da ne razume "kako se uopšte može loše konotirati bilo šta u vezi sa tim, kako je rekao, sjajnim i pretežnim umetničkim delom".

"Srpski nacionalisti nisu spremni da sebe i svoj narod suoče sa istinom, a vladaju već decenijama. I to je ogroman problem i za Srbe, i za nas koji sa njima delimo životni prostor i sudbinu", tvrdi Izetbegović.

Povodom sankcija koje su SAD uvele Miloradu Dodiku smatra da je to početak uvođenja sankcija, i da će one morati da obuhvate širok krug ljudi i da budu efikasne kako bi se postigao cilj.

Kada je u pitanju odluka RS o vraćanju nadležnosti, Izetbegović kaže da ne veruje da će se Dodik povući.

"Njegov osnovni cilj je ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH, svesti ih na entitetski nivo gde će imati pravosudni sistem pod kontrolom, a zatim pobediti na oktobarskim izborima predstavljajući se kao borac za samostalnost RS", tvrdi Izetbegović.

On je dodao i da se razgovori mogu nastaviti, da će se SDA uvek odazvati, ali kaže da neće biti pregovora "o slabljenju države i vraćanju nadležnosti".

"Inckov zakon neće biti povučen, državna imovina neće biti prenesena entitetima", kazao je Izetbegović.

On optužuje Dodika da napada ustavnopravni poredak BiH, i da malo-malo preti da će udariti na teritorijalni integritet zemlje, a onda optužuje Bošnjake da će biti krivi za eventualni sukob.

Na ocene Dodika da je Republika Srpska stabilna i samoodrživa zajednica, za razliku od BiH, Izetbegović kaže da uprkos skoro potpunoj blokadi državnih institucija koju provodi SNSD, Bosna i Hercegovina funkcioniše bolje od RS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa