Region

Dodik: Ambasada SAD je mesto destabilizacije BiH

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2022

-

23:06

Dodik: Ambasada SAD je mesto destabilizacije BiH
Milorad Dodik - Copyright EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u BiH je, reagovanjem na obeležavanje Dana Republike Srpske, po ko zna koji put pokazala da je mesto destabilizacije odnosa u BiH, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik kaže da ne zna zašto oni uopšte komentarišu Dan Republike Srpske, jer, kako je naveo, "niti ih je ko zvao da prisustvuju obeležavanju Dana Republike, niti ih je ko šta pitao".

"Ali, oni redovno sebi daju za pravo da se mešaju u unutrašnju politiku i komentarišu stvari koje ih se ne tiču. Nema sumnje da je reč o njihovom podmuklom delovanju protiv Republike Srpske i srpskog naroda", rekao je Dodik u izjavi za Srnu, upitan da prokomentariše stav Ambasade SAD u BiH da je "obeležavanje Dana Republike, 9. januar, neustavno" i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

On je rekao da neistinite i zlonamerne teze da je Dan Republike neustavan imaju samo jedan cilj - da ospore pravo Republike Srpske da proslavlja vlastiti rođendan, te da Srpska i srpski narod pokleknu pred pritiscima i pretnjama dela međunarodne zajednice.

"To nikada nećemo dozvoliti. Republika Srpska slavi svoj rođendan 9. januara i tako će biti i ubuduće, jer je to volja njenog naroda potvrđena na referendumu. Republika Srpska je svesni izbor nas Srba, kao starog evropskog naroda, da bude svoj i slobodan, bez ugrožavanja tuđe slobode i tuđih nacionalnih, verski, kulturnih ljudskih i drugih prava", rekao je Dodik.

On je podsetio da je Republika Srpska poštovala odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen Dan Republike i donela novi Zakon o Danu Republike koji niko nije osporio.

Dodik je podsetio da je Narodna skupština u skladu sa Ustavom i zakonom jednoglasno donela odluku o sprovođenju referenduma sa pitanjem "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?"

Na osnovu rezultata referenduma Narodna skupština 2016. godine usvojila Zakon o Danu Republike Srpske kojim je ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja i taj zakon niko nije osporio.

Dodik je upitao da li je američka Ambasada bilo kada postavila pitanje zašto FBiH ne sprovodi odluke Ustavnog suda o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i pisma.

"Naravno da nije, i nama je sasvim jasno da upravo oni koji se predstavljaju kao branioci i zaštitnici BiH, prava i demokratije ruše osnovne temelje svega toga, krše Dejtonski sporazum i ustavno uređenje BiH", naveo je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska proslavljala i proslavljaće svoj rođendan 9. januara, jer je taj datum izraz volje njenih građana, sviđelo se to kome ili ne.

"To što radi bošnjačko-zapadna koalicija, pokušavajući da ospori osnivanje Republike Srpske i zabrani obeležavanje njenog rođendana, neće proći uprkos tome što je političko Sarajevo pritiscima i ucenama, kao i zakonodavno-pravnim mahinacijama Suda i Tužilaštva BiH pokušalo još jednom da nas stavi uz zid. Valjda su računali da se u Republici Srpskoj neće probuditi instikt samoodržanja", kazao je Dodik.

Ambasada SAD u BiH prethodno je saopštila da je obeležavanje Dana Republike Srpske 9. januara je neustavno, a da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i pozvala sve političke lidere da postupe u skladu s odlukama suda.

Obeležavanje 30 godina od nastanka Republike Srpske sutra počinje u Banjaluci, a u nedelju, 9. januara biće obeležen u Istočnom Sarajevu i Brčko distriktu.

Političko Sarajevo osporava Republici Srpskoj ovaj praznik, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je 9. januar izraz volje građana Republike Srpske i da će se slaviti, sviđalo se to nekome ili ne.

 

Komentari (0)

Evropa