Region

Polaganjem venaca počelo obeležavanje Dana Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

11:29

Polaganjem venaca počelo obeležavanje Dana Republike Srpske
Polaganjem venaca počelo obeležavanje Dana Republike Srpske - Copyright tanjug/Kabinet predsednice Republike Srpske/ Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci danas je počelo obeležavanje Dana Republike, 9. januara, i 30 godina od postojanja RS.

Vence na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i zvaničnici RS - predsednica Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

tanjug/Kabinet predsednice Republike Srpske/ Borislav Zdrinja

 

Vence su položili i ministri u Vladi Srpske, srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacije Veća Naroda Republike Srpske i Saveza opština i gradova.

Na Spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane u Savetu ministara, Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, boračke organizacije RS, organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i udruženja žena žrtava rata, prenose Nezavsisne novine.

tanjug/Kabinet predsednice Republike Srpske/ Borislav Zdrinja

 

Povodom Dana Republike u Banjaluci će danas biti upriličena dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, kao i svečana akademija koja će biti održana u Sportskoj dvorani "Borik".

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije dobiti naziv Republika Srpska.

Dodik:Srpska jedina ima smisla u BiH i ne sme nestati

Dodik je izjavio da Republika Srpska (RS) ima viziju i ideju svog postojanja, da ne sme nestati, iako je pod snažnim nasrtajima različitih koncepcija da nestane i da jedina ima smisla na prostoru BiH. Dodik je, čestitajući svim građanima Dan Republike, istakao da je zadužen za predstavljanje interesa RS u BiH.

"BiH je velika nevolja i velika regresija, nema nikakve ideje ni vizije kako nastaviti dalje i zato i nema budućnosti. Nju je teško opisivati, a kamoli objašnjavati, tako da mi moramo da razumemo da je status Republike Srpske, njena samostalnost u okviru Dejtonskog sporazuma, nešto za što moramo ponovo da se borimo", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci gde je danas polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske RS počelo obeležavanje Dana Republike, 9. januara.

On je naglasio da su Srbi jedan od retkih naroda koje su naterali da se ponovo bore za iste ciljeve i iste stvari koje su već ostvarili.

"Mi ne tražimo ništa drugo nego da nam se da ono što je potpisano u Dejtonu i ništa drugo i ne želimo", naglasio je Dodik.

Dodao je da misli da Republika Srpska ima budućnost, jer je izdržala najteži period rata i posleratnih osporavanja i da danas dostojanstveno može da obeleževa 9. januar bez obzira na nasrtaje, razne kancelarije i ambasade.

Ukazao je da se Srpska ne upliće u to da određuje koji je dan državnosti neke zemlje, iako, kako je naveo, "oni smatraju da ovde imaju pravo na sve". Dodao je da to pravo polako iščezava.

"Mi smo svesni naše pozicije, položaja i mi smo Republika koja će živeti i koja jedina ima smisla na prostoru BiH", istakao je Dodik.

"Srpska slobodarska ideja, ne želimo sukobe"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Republika Srpska slobodarska ideja, da njeno rukovodstvo ne želi nikakve sukobe i da traži samo ono što joj je Dejtonskim sporazumom dato.

"Sve moje političke odluke usmerene su na Republiku Srpsku", rekao je Dodik za RTRS .

On je istakao da se oduzimanjem nadležnosti i imovine Republike Srpske poništava Dejtonski sporazum i da Republika Srpska to ne prihvata.

"Bosna i Hercegovina je ozbiljna nevolja, pogotovo za nas", rekao je Dodik, koji smatra da BiH nema ideju opstanka i da je održava isključivo međunarodni faktor.

On je naglasio da ne prihvata optužbe o rušenju Dejtonskog sporazuma, jer se Srpska i njeni predstavnici zalažu za poštovanje ovog sporazuma i nadležnosti koje joj po Ustavu BiH pripadaju.

Naveo je da se Rusija i Kina zalažu za poštovanje međunarodnog prava, što Republika Srpska podržava.

"Priča o Srpskoj mora da živi i moramo da pokažemo snažan otpor jer će nas tako prijatelji razumeti i podržati. Ako se mi prepustimo, i oni će reći ''u redu''", poručio je Dodik.

Dodik je istakao da "samo okupljeni oko Repubilike Srpske imamo šanse", te da je Srpska do sada uradila i više nego što je mogla u datim okolnostima, a to je da je opstala uprkos svim teškoćama sa kojima je suočavana.

Komentari (0)

Evropa