Region

Svečana akademija povodom Dana RS: "Ponosni na postignuto u prethodnih 30 godina"

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

21:41

Svečana akademija povodom Dana RS: "Ponosni na postignuto u prethodnih 30 godina"
Svečana akademija povodom Dana RS: "Ponosni na postignuto u prethodnih 30 godina" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske završena je večeras u Sportskom centru Borik u Banjaluci. Prisutnima su se obratili predsednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i patrijarh srpski Porfirije.

"Republika Srpska i njen institucionalni okvir jedini su garant opstanka srpskog naroda u BiH, dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja i bolje i uspešnije budućnosti", poručila je predsednica RS Željka Cvijanović.

Zbog toga, kako je navela, " moramo očuvati njen ustavni kapacitet, stabilnost i snagu naših institucija".

"Generacijama koje dolaze želimo da ostavimo mirnu i sigurnu RS u okviru koje će moći da grade bolju i prosperitetniju budućnost za sebe i svoje porodice", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da sve što vlasti RS rade danas rade sa ciljem da obezbede deci uslove da žive dostojanstveno, u miru, da budu ponosni na svoj identitet, na svoju Republiku i da to mogu slobodno da iskažu, bez pritiska, bez straha i bez pretnji.

"Identitet RS, čiji je sastavni i neotuđivi deo i 9. januar, ukorenjen je duboko u ljudima ovih krajeva, a identitetska obeležja ne podležu preispitivanju, reviziji, niti osporavanju. Mi ne obeležavamo Dan Republike da bismo nekoga provocirali već kao podsetnik na važnu istorijsku činjenicu, kao što to rade i druge republike i drugi narodi sveta. I uvek to činimo svečano, dostojanstveno i ponosno. Ponosna sam na ono što smo postigli u proteklih 30 godina", istakla je Cvijanović.

Zahvalnost Srbiji

Naglasila je da će RS nastaviti da gradi u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike, kao i nove bolnice, škole, vrtiće, domove kulture, sportske dvorane i druge objekte. Kako je rekla, u tome će imati pomoć Srbije, koja je, naglasila je, prirodni i najsnažniji oslonac RS.

"Rukovodstvu Srbije dugujemo veliku zahvalnost za visok nivo političkog razumevanja, kao i za brojne realizovane projekte u gotovo svim našim opštinama i gradovima. U narednom periodu zajednički ćemo graditi širom RS, a neki od planiranih projekata su izgradnja aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela, kao i auto-puta Banjaluka - Beograd", rekla je Cvijanović.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ona je naglasila da je RS otvorena za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu, kako bilateralno, tako i kroz učešće u regionalnim inicijativama.

Brnabić: Zabrinutost zbog odluke SAD

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Republika Srpska stvorena na genocidu, ali na genocidu nad srpskim narodom koji je planski osmišljen i detaljno sprovođen 1940-ih godina prošlog veka, sa jasnom namerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije.

Govoreći na Svečanoj akademiji, premijerka je istakla da, da nije bilo stradanja srpskog naroda od 1941. do 1945. godine i da nije bilo pokliča ''Za dom spremni''' ponovo 1991. godine, ne bi bilo ni RS.

"Verujem da bi oni dovršili 'posao' koji je započet 50 godina ranije i dovršili 'posao' istrebljenja srpskog naroda i pravoslavne vere", naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je RS, više od svega, pokazatelj toga koliko je srpski narod bio odlučan u tome da spreči ponavljanje zločina iz Drugog svetskog rata.

"Zato danas, kada neko govori, a takvih nažalost, ima i u Srbiji, pa i među poznatim i istaknutim političarima, da je RS 'genocidna tvorevina', ja samo mogu da kažem da je Srpska stvorena na genocidu, na genocidu nad srpskim narodom, na genocidu koji je planski osmišljen i detaljno sprovođen 1940-ih godina prošlog veka, sa jasnom namerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije. RS je plod želje za mirom, za slobodom, za bezbednim odrastanjem dece, želje da se zločini nad srpskim narodom ne nastavljaju i ne ponavljaju. I mi Srbi, i mi u Srbiji, prvi to moramo da znamo, i prvi moramo Srpsku da branimo ", zaključila je Brnabić.

Premijerka je rekla da je, kao predsednicu Vlade zemlje koja je garant Dejtonskog sporazuma, izuzetno brinu izazovi i problemi sa kojima se suočava RS, njeno rukovodstvo i predstavnici srpskog naroda u BiH.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Duboko me zabrinjava odluka SAD, kao i način i obrazloženje o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku. To zahteva od nas racionalno, odgovorno i ozbiljno ponašanje, bez donošenja ishitrenih odluka. Činjenica je da sankcije nikada nisu bile rešenje za bilo kakve probleme. Upravo zato, ponovo želim da poručim ono što je predsednik Vučić rekao: Srbija nikada, nikada, neće sprovoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i RS", poručila je predsednica vlade.

"Otvoreni Balkan - saradnja, a ne sukob"

Ona je naglasila da je politika Srbije "Otvoreni Balkan”, saradnja, a ne sukobi.

"Politika koja želi da se na Balkanu stvore uslovi za drugačiju budućnost od prošlosti o kojoj sam pričala. Politika ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja, produbljene saradnje, prosperiteta i ekonomskog preporoda svih naroda na Balkanu. Ne granice i ograničenja, već slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga. Srbija je okrenuta budućnosti", istakla je premijerka.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti da radi na jačanju veza sa RS, na unapređenju ekonomskog položaja i razvoju kulturnog života srpskog naroda i da joj to niko ne može zabraniti.

"Od 2014. godine uložili smo više od 88 miliona evra za pomoć RS. Ponosna sam na naše učešće u humanitarnim akcijama, izgradnju škola, vrtića, ambulanti, puteva, komunalne infrastrukture, domova kulture - na sve projekte čiji je cilj bolji kvalitet života svih građana", naglasila je Brnabić.

Dodik: Republika Srpska nije nastala iz inata, ni prkosa, već iz straha

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je večeras da je prvih 30 godina poseban jubilej u istoriji Republike Srpske i da je svaka od njih bila posebna i istorijska.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dodik je rekao da se svih 30 godina moralo boriti za RS kao i 1992. godine jer protivnici njenog postojanja nisu spavali nijednu od tih 30 godina i da zato ima osećaj "da se svakog dana borimo za Republiku Srpsku".

Dodao je da je Republiku Srpsku stvorio srpski narod, ali kao što nikada ništa u istoriji nije stvarao samo za sebe, tako ni Republika Srpska nije stvorena samo za Srbe.

Naglasio je i da Republika Srpska nije nastala iz inata, ni prkosa i da nije nastala da bi bila ičiji trn u oku.

"Nastala je najviše iz straha da nam se drugi put u istom veku ne ponovi genocid, kakav smo preživeli u Drugom svetskom ratu, kada smo potpuno nezaštićeni, bez države iza sebe, odvođeni u logore smrti nedaleko odavde, u jame, u Drinu, i ubijani na najmonstruoznije načine", poručio je Dodik.

Patrijarh: Ako hoćemo da nas čuju, moramo da imamo jake argumente

"Potreba da čuvamo svoj identitet i slobodu ima smisla ako se držimo tog principa", poručio je patrijarh srpski Porfirije.

"Ovde sam sa vama i uvek ću biti za razumevanje onoga što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neotuđiva prava. Siguran sam da to isto čine drugi narodi koji žive sa vama u Srpskoj i BiH u celini. Ali važno je da svi znamo da briga o svojim pravima nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava", istakao je Porfirije.

On je podsetio na reči pokojnog patrijarha Pavla da, ako hoćemo da nas drugi čuju, moramo da imamo jake argumente.

"Da bismo se bolje razumeli međusobno nužno je da razgovaramo, a onda da to isto činimo sa drugima. Taj dijalog treba da bude bez teških reči koje povređuju, jer je na svim stranama mnogo onih koji su povređeni", rekao je patrijarh.

Dodao je "da smo jedni drugima potrebni, da je mir među nama uslov bez kojeg ne možemo ni pojedničano, a kamoli zajedno".

"Ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamerni bili, uteruju bezdušno u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira", istakao je Porfirije.

Naveo je da je identitet Srba na prostoru današnje Republike Srpske i BiH hrišćanski, pravoslavni identitet koji ima opređeljenje za jevanđeljski sistem vrednosti, koji se zasniva na bogoljublju i čovekoljublju.

Ranije danas, Željka Cvijanović uručila je povodom Dana RS ordenje zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su ličnim angažovanju doprineli jačanju i afirmaciji RS.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije dobiti naziv Republika Srpska.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa