Region

Euronews Srbija na prelazu Preševo: Kako funkcioniše primena sporazuma iz inicijative Otvoreni Balkan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2022

-

18:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Početkom 2022. godine počela je i primena sporazuma postignutih u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Olakšan je prevoz prehrambene robe i poljoprivrednih proizvoda, što će dalje omogućiti i povećanje robne razmene između zemalja potpisnica, Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

I dok se u narednim mesecima čeka početak funkcionisanja zajedničkog tržišta rada, saradnja u oblasti bezbednosti hrane koja je počela biće veliko olakšanje za uvoznike, odnosno izvoznike.

Kako je navela reporterka Euronews Srbija, koja je razgovarala sa vozačima na graničnom prelazu Preševo, sa Severnom Makedonijom, procedura prelaska granice je sada značajno olakšana i skraćuje se višesatno čekanje.

Do sada su vozači satima čekali da ponovo prolaze procedure uzorkovanja robe, analiza, a sada kada je to urađeno u Severnoj Makedoniji u Srbiji se samo pokaže sertifikat i nema čekanja.

"Ono što je postignuto do sada jeste da carinske službe druge dve zemlje taj sertifikat priznaju, a on trenutno mora biti u fizičkom obliku", rekao je za Euronews Srbija Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Kak oje dodao, ne traže se dodatne provere i plaćanje dodatnih taksi da bi se ponovo utvrdio kvalitet proizvoda i da bi se dobilo z eleno svetlo za prelazak granice. 

Ovaj sporazum primenjuje se od 3. januara, a iako nije sezona i kamiona nema mnogo, vozači ističu da su zadovoljni.

Grubješić: Najvažniji sporazum

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić rekla je za Euronews Srbija da je sporazum o fitosanitarnim dozvolama i najvažniji od svih koji su postignuti na sastanku u Tirani.

Ona je navela da je drugi najvažnije sporazum o radnim dozvolama, čija se implementacija takođe očekuje u narednom periodu.

Euronews

"Na prethodnom samitu u Beogradu je već dogovoreno formiranje implementacionog  saveta, jedan organ koji će kontrolisati ono što se dogovori. Važno je što je to urađeno, početak ove godine obećava", navela je Grubješić.

Kako je istakla, smatra da će najkomplikovanije biti stvaranje jedinstvenog tržišta.

“Ali to može preko Cefte da se uradi, videla sam da će to Cefta pomoći. Pre nego što su potpisani, o tome se promišljalo i ništa nije doneto na prečac”, kazala je za Euronews Srbija Suzana Grubješić.

Šta je cilj inicijative Otvoreni Balkan?

Cilj inicijative Otvoreni Balkan je povezivanje za sada tri zemlje, po ugledu na Evropsku uniju. To znači slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala.

Region godinama ne uspeva da se približi članstvu u Evropskoj uniji, ali su tri zemlje odlučile da se približe jedna drugoj, tvrde Tirana, Beograd i Skoplje.

"Ovde je reč o tome da se ne izgubimo u raspravama između prošlosti i sadašnjosti, a da nam nestane budućnost", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. decembra.

Takođe, o prednostima povezivanja govorio je i albanski premijer Edi Rama. "Otvoreni Balkan je bez sumnje inicijativa koja je na usluzi ljudima, za ekonomsku i društvenu dobrobit tih ljudi", naveo je Rama.

Euronews TV

Jedan od prvih benefita je slobodan prelaz granice s ličnim kartama, ali to je bio samo početak, tvrde zagovornici ove inicijative. Najpre nazvan mini-Šengen, od letos je Otvoreni Balkan, a od tada je potpisano pet sporazuma: Saradnja u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, Zajedničko tržište rada, Povezivanje šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana, Priznavanje odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost, Satadnja u oblasti bezbednosti hrane.

Komentari (0)

Evropa