Region

Dodik: Republika Srpska svoj dan obeležava u slavu mira

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

16:38

Dodik: Republika Srpska svoj dan obeležava u slavu mira
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/AP/Radivoje Pavicic

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da za razliku od Federacije BiH, koja revitalizuje paravojne formacije, Reublika Srpska svoj praznik proslavlja u slavu mira.

Na pitanje da prokomentariše najavu muslimanske paravojne organizacije "Zelene beretke", koja okuplja dobrovoljce s početka građanskog rata u BiH, da su se "zbog stanja u BiH i scena istih kao 1991. i 1992. godine" odlučili za prijem novih članova, Dodik je rekao da za razliku od FBiH u kojoj radikalni elementi pozivaju na revitalizaciju paravojnih jedinica iz prošlog rata, poput "Zelenih beretki", Republika Srpska je svoj dan i svoje delovanje proslavila u slavu mira i postojanja Srpske, što nije suprotno ni Ustavu ni Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Pokušaji da se ubije istorijska činjenica da je Republika Srpska nastala u miru, pre građanskog rata u BiH, osuđeni su na neuspeh, jer takvo falsifikovanje istorije ne može proći. Pokazali su to i građani Republike Srpske koji su na dostojanstven način, pesmom, ne vređajući bilo koga, proslavili Dan Republike", istakao je Dodik.

On je rekao da to što je jedan praznik postao razlog za poziv na mobilizaciju "Zelenih beretki" i drugih muslimanskih paravojski, histeriju političara ili onih koji to pokušavaju da budu, nije pitanje za nas koji u miru koristimo svoja prava.

Dodik je u izjavi za Srnu ocenio da je Republika Srpska dostojanstveno obeležila svoj dan, a u tom obeležavanju učešće su uzele legalne i legitimne formacije i organizacije Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa