Region

Vlada Crne Gore odlučuje o skraćenju mandata Skupštini, koalicija "Crno na Bijelo" pozvana da vrati mandat građanima

Komentari

Autor: Tanjug, Vijesti

20/01/2022

-

16:23

Vlada Crne Gore odlučuje o skraćenju mandata Skupštini, koalicija "Crno na Bijelo" pozvana da vrati mandat građanima
Vlada Crne Gore odlučuje o skraćenju mandata Skupštini, koalicija "Crno na Bijelo" pozvana da vrati mandat građanima - Copyright Tanjug/Vlada Crne Gore/Z.Đurić

veličina teksta

Aa Aa

Na predlog premijera Zdravka Krivokapića crnogorska vlada na elektronskoj sednici odlučuje o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore, pišu podgoričke Vijesti.

Prema Ustavu Crne Gore, Skupštini mandat može prestati pre vremena - skraćenjem mandata ili njenim raspuštanjem.

Predlog za skraćenje mogu podneti predsednik Crne Gore, vlada ili najmanje 25 poslanika, a odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova svih poslanika.

Iz Kabineta predsednika Vlade Zdravka Krivokapića oglasili su se i pozvali koaliciju "Crno na Bijelo" Dritana Abazovića da vrati mandat građanima.

Povodom aktuelne političke situacije, u saopštenju Kabineta premijera Krivokapića se poručuje da oni koji ruše vladu potenciraju političku, ustavnu i ekonomsku nestabilnost, a javno sve te akcije predstavljaju avangardnom evolucijom.

To, kažu, može smao neko ko je dužan prema poraženom režimu DPS Mila Ðukanovića.

"Uz sve to, pozivajući se na legitimitet, dok u DPS-ovskom maniru planirate ustavni puč, dovoljno govori koliko je ucena velika i koliko se nalogodavcima žuri. Sada je tek jasnija i Ðukanovićeva aluzija na koga je mislio kada je tvrdio da se će se, po dogovoru, inicijativa za nepoverenje vlade opet formalizovati", navodi se u saopštenju i poručuje:

"Kad ste već toliko opterećeni brigom da je neko vezan za fotelju, imate priliku da javno demonstrirate kako vi niste time opterećeni, tako što ćemo vratiti mandat, a zatim i na izborima konsultovati građane Crne Gore".

Navode da su, međutim, nastojanja onih koji ruše vladu ipak usmerena na ustavni puč, što govori, kako ističu, "da ste apsolutno svesni šta građani misle o vašoj avangardnoj ulozi".

U saopštenju Kabineta se, između ostalog, navodi da se "kula neistina koja je bila osnov za konstrukciju manjinske vlade, urušava do temelja".

"Agresivna propaganda, da međunarodna zajednica navodno stoji iza ovog neozbiljnog projekta, ispostavlja se kao netačna. Očigledno je da su inicijatori ovog pokušaja, uporno i duže vreme, širili netačne informacije ambasadama i drugim relevantnim međunarodnim adresama, dok su u punom kapacitetu participirali u radu aktuelne vlade i isticali ga kao funkcionalno i najbolje rešenje tranzicionog perioda na evropskom putu", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ukazuje se da su se, takođe, istovremeno i javno hvalili ekonomski rezultatima i reformom "Evropa sad", koja donosi veće plate i bolji standard građana, što je rezultat rada njihovih kolega.

"Sada su na istoj strani sa onima koji bolje uslove života građana nisu hteli, nego su program osporavali, čime ugrožavaju ekonomske reforme".

U prilog tome kako funkcioniše Memorandum i njegovi potpisnici ukazuju, da je vidljivo na nekoliko primera - od glasanja za budzet do potpisivanja inicijative poslanika za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi.

"Kakva je perspektiva i kako bi ovaj eksperiment funkcionisao kroz Izvršnu vlast, uz kontrolu i podršku DPS-a, ne treba se dalje osvrtati", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Težiti da u predvorju implementacije programa ''Evropa sad'', političke inicijative, saveze i dalju sudbinu gradite sa onima koji su taj projekat javno osporavali i na kraju glasali protiv istog, može samo neko ko nije ni malo odgovoran prema građanima Crne Gore", stoji u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

Podsetimo, poslanici Građanskog pokreta URA i opozicionih partija, ukupno 31 poslanik, inicirali su juče glasanje o nepoverenju 42. Vladi Crne Gore. 

Kako se navodi u inicijativi, smatraju "jednim od osnovnih postulata savremene demokratije" da se Vladi proveri podrška u parlamentu, prenosi RTCG.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa