Evropa

Nastavak političke krize u Crnoj Gori: Krivokapić traži smenu Abazovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti

19/01/2022

-

20:02

Nastavak političke krize u Crnoj Gori: Krivokapić traži smenu Abazovića
Nastavak političke krize u Crnoj Gori: Krivokapić traži smenu Abazovića - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je naveo da je Skupštini Crne Gore podneo inicijativu za smenu Dritana Abazovića.

Krivokapić je na Tviteru napisao da je predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsednika Vlade Crne Gore.

Kako prenose Vijesti, u predlogu za smenu Abazovića, Krivokapić je naveo da su "19.1.2022. godine, nakon višemesečnog neslaganja sa magistralnim pravcima razvoja Vladinih politika, poslanici Građanskog pokreta URA, zajedno sa delom poslanika DPS-a i ostalih partija bivše vlasti, predali Skupštini Cme Gore zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore".

"Potpredsednik Abazović, kao predsednik pomenute političke organizacije, nije javno osporio ovu inicijativu, čime se direktno svrstao u red onih koji rade protiv interesa građana i zajedno kreiranih i definisanih ciljeva. Smatram nedopustivim i neprimerenim takav odnos prema potpisanom Sporazumu lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020. godine, prema obavezama preuzetim potom u izvršnoj vlasti i prema građanima Crne Gore koji su od nas očekivali složno i zakonito političko delovanje svih članova Vlade. Nekorektnost kojom se ruši Vlada čiji je član, uz istovremeno čuvanje pozicije na koju je izabran, rušenje principa i Ustavnih načela na kojima počiva funkcionisanje Vlade, neoprostivi su razlozi zbog kojih Skupštini predlažem razrešenje potpredsednika Abazovića", navodi se u predlogu koji je podneo Krivokapić, a prenose Vijesti.

U predlogu za imenovanje Spajića za novog potpredsednika Vlade, Krivokapić je naveo da ga za tu poziciju preporučuju rezultati koje je ostvario kao ministar finansija i socijalnog staranja.

URA inicirala glasanje o nepoverenju Vladi

Podsećamo, prethodno su poslanici Građanskog pokreta URA i opozicionih partija, ukupno 31 poslanik, inicirali glasanje o nepoverenju 42. Vladi Crne Gore. Kako se navodi u inicijativi, smatraju "jednim od osnovnih postulata savremene demokratije" da se Vladi proveri podrška u parlamentu.

Aktuelna politička kriza koja u Crnoj Gori traje već nekoliko meseci, a koalicija "Crno na bijelo" je predstavila model manjinske vlade, uz nadu da će predlog podržati najmanje 49 poslanika.

Tada je Krivokapić, kome je Abazović bio jedan od najbližih saradnika u vladi, izjavio da je formiranje manjinske vlade prevara. Krivokapić je rekao i da će maske pasti 1. marta, kada parlament počinje da radi posle zimske pauze. Takođe, rekao je i da su pred Crnom Gorom dve opcije - rekonstrukcija vlade ili novi izbori zajedno sa lokalnim u maju.

Protest protiv manjinske vlade

Večeras su se ispred crnogorske vlade okupili građani koji se protive inicijativi za formiranje manjinske vlade. Došli su i poslanici Demokrata Momo Koprivica i Vladimir Martinović.

Koprivica je rekao da žele da sačuvaju izbornu većinu od 30. avgusta, kada su građani jasno rekli da ne žele da se DPS pita, a, kako je istakao, manjinska vlada znači da se DPS pita.

"To znači da se ne mogu odluke donositi bez DPS-a. Kako neko misli da proveri prljave poslove bivših funkcionera, ako DPS podržava tu vladu", kazao je Koprivica.

On je naglasio da su odavno najavljivali da se ovaj plan sprema, i pravovremeno upozorili građane na to.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa