Region

Prvi potez ka smeni Krivokapićeve vlade: URA i opozicija inicirali glasanje o nepoverenju uz potpis 31 poslanika

Komentari

Autor: Vijsti, RTCG

19/01/2022

-

14:46

Prvi potez ka smeni Krivokapićeve vlade: URA i opozicija inicirali glasanje o nepoverenju uz potpis 31 poslanika
Prvi potez ka smeni Krivokapićeve vlade: URA i opozicija inicirali glasanje o nepoverenju uz potpis 31 poslanika - Copyright gov.me/S. Matić, Tanjug/Vlada Crne Gore/Z.Đurić, Tanjug/Miloš Milivojević, zakoni.skupstina.me

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Građanskog pokreta URA i opozicionih partija, ukupno 31 poslanik, inicirali su danas glasanje o nepoverenju 42. Vladi Crne Gore. Kako se navodi u inicijativi, smatraju "jednim od osnovnih postulata savremene demokratije" da se Vladi proveri podrška u parlamentu, prenosi RTCG.

Inicijativu su potpisali poslanici koalicije "Crno na bijelo", Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, Liberalne partije (LP) te deo poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Među potpisnicima nema poslanika Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP), Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

Razlozi za smenu

U inicijativi se navodi nekoliko razloga za smenu vlade.

Kako se podseća, 29. decembra prošle godine Skupština je izglasala interpelacije ministru vanjskih poslova, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarki prosvete, nauke, kulture i sporta "čime je postalo jasno da pomenuta tri ministra nemaju podršku parlamentarne većine".

Takođe, navodi se i da je premijer Zdravko Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po interpelacijama za smenu tri ministra "čime je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone Crne Gore, ali ni osnovne demokratske principe poštovanja parlamenta".

gov.me/S. Matić

 

 

U inicijativi se podseća i da je u junu preošle godine smenjen ministar pravde i Ijudskih i manjinskih prava, a da do danas predsednik Vlade "nije predložio novog ministra čime je direktno ugrozio reforme u ključnim pogljavljima 23 i 24 a koja su najvažnija za napredak na putu ka članstvu u Evropsku uniju u oblasti vladavine prava".

Podnosioci inicijative koja je objavljena na sajtu Skupštine Crne Gore navode  da je predsednik Vlade "svojim delovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji". "Ovakvo stanje dovelo je do blokade parlamenta, pa čak i do bojkota od strane jednog dela poslanika parlamentarne većine, što je direktno uticalo da se veliki broj zakona i podzakonskih akata ne razmatra u skupštinskoj proceduri. Sve ovo dovelo je u pitanje efikasan rad parlamenta čiji je osnovni zadatak da služi javnom interesu i interesima građana, a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca", navodi se u inicijativi.

Takođe, potpisnici tvrde da su politička kriza, neadekvatna saradanja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa zakonskom regulativom Evropske unije, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanja evropskih integracija što se odrazilo na ocene u godišnjem izveštaju Evropske komisije vezanom za proces napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

URA: Ne možemo se praviti da se ništa ne događa 

Ranije danas je iz saopšteno  da Građanski pokret URA "neće simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU i već danas je u skupštinsku proceduru uputila inicijativu na osnovu koje će se videti da li aktuelna Vlada ima podršku većine poslanika".

Ovo je, naveli su, i test da li koncept manjinske vlade koju su, kako kažu, predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu.

 “Ono što je bilo očekivano jeste da nakon izglasavanja interpelacije trima ministarima i sam premijer pokrene proceduru kojom bi se pokrenulo pitanje povjerenja Vladi, ali pošto se to nije desilo, smatramo da se to pitanje mora rešiti”, navodi se u saopštenju. 

Interpelacijom ministara, kako navode, u stvari se i pokazalo da ova Vlada nema podršku poslanika u parlamentu i to ne zbog URE.

“Stoga se ne možemo praviti da se ništa ne događa i da procesi nisu blokirani. Crna Gora i njen politički život više ne mogu da izdrže status kvo“, kažu iz URE.

Ako se utvrdi da ova vlada nema podršku, ponudili su koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a svim poslanicima.

“I nadamo se da će se velika većina parlamenta prema tome odnijeti odgovorno i podržati takav koncept”, zaključili su iz te partije.

E-Stock/Petar Jovanović

 

 

Inicijativa je usledila nakon što je koalicija „Crno na bijelo“ zatražila formiranje manjinske vlade koju neće činiti Demokratska partija socijalista i Demokratski front.

Stranke parlamentarne većine, osim URA i SNP, su protiv formiranja manjinske vlade, jer smatraju da je to suprotno volji naroda.

Premijer Zdravko Krivokapić, kome je Abazović bio jedan od najbližih saradnika u vladi, izjavio je sinoć da je formiranje manjinske vlade prevara.

Krivokapić je rekao i da će maske pasti 1. marta, kada parlament počinje da radi posle zimske pauze.

Takođe, rekao je i da su pred Crnom Gorom dve opcije - rekonstrukcija vlade ili novi izbori zajedno sa lokalnim u maju.

Ima li većine?

Nakon što predlog URA bude overen, predsednik Skupštine Aleksa Bečić dužan je da u roku od 15 dana zakaže sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o tome da li Vlada ima većinu.

Partija vlasti SNP danas je saopštila da neće biti inicijatori smene Vlade, ali da je neće ni štedeti.

Da bi inicijativa uspela neophodno je da za nju glasa 41 poslanik. Trenutno sa URA i SNP i opozicijom došlo bi se do 49 poslanika koji su za pad aktuelne vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Komentari (0)

Evropa