Region

DF o manjinskoj vladi: Nismo spremni na eksperiment, Abazović: Nema problema ako ideja propadne

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

16:26

DF o manjinskoj vladi: Nismo spremni na eksperiment, Abazović: Nema problema ako ideja propadne
DF o manjinskoj vladi: Nismo spremni na eksperiment, Abazović: Nema problema ako ideja propadne - Copyright Tanjug/Vlada Crne Gore/Z.Đurić

veličina teksta

Aa Aa

Demokratski front poručio je lideru koalicije "Crno na bijelo" i potpredsedniku aktuelne crnogorske vlade, da nisu spremni za novi eksperiment, i "da je pitanje izbora nove vlade demokratsko pitanje i poštovanje volje naroda i većine koja je smenila DPS Mila Ðukanovića".

Reagujući na ideju Abazovićeve koalicije koja se izjasnila za manjinsku vladu, bez Demokratskog fronta i DPS-a, iz ovog saveza poručuju da je kriza u funkcioniranju postojeće vlade nastala upravo kao rezultat nepoštovanja demokratske volje građana i ignorisanja parlamentarne većine.

"Ta kriza se može rešiti samo poštovanjem te volje u dogovoru sa svima iz parlamentarne većine, bez novih eksperimenata...", poručeno je u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici DF-a.

Pritom, ističu, svakako treba paziti "da DPS-u ne treba ostaviti ni najmanju mogućnost da utiče bilo iz vlade ili kroz ulogu manjinskih pristalica".

DF je saglasan da je Crnoj Gori potrebna bolja vlada, ona koja će, kako ističu, imati podršku većine i biti formirana na principima moderne demokratije, koja će garantovati jednakost i cenjenje svih različitosti i političkih posebnosti unutar pobedničke većine.

Proces izglasavanja nepoverenja sadašnjoj vladi u Skupštini predstavlja ranije postignut pošten i sadržajan dogovor svih poslanika parlamentarne većine o principima, prioritetima i sastavu buduće vlade, za koji su, kako poručuju iz DF-a, potpuno otvoreni.

Ističu i da prioritet DF-a nije rušenje aktuelne vlade, već izbor nove, koja će biti oslobođena svih slabosti, zbog kojih su, kako navode, "beskrupulozno i javno iznosili primedbe na njen rad, sastav i legitimitet".

Poručuju da je ovo prilika da se otklone svi nedostaci iz rada vlasti aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, ali i da se bez žurbe buduća vlast liši svih opasnosti, slabosti i iskušenja.

"Koalicija "Za budućnost Crne Gore" pokazala je važnost međusobnog uvažavanja političkih partnera, što kao rezultat zajedničkih napora donosi realizaciju važnih promena u Crnoj Gori, ukoliko se poštuju različitosti", navodi se u saopštenju.

Abazović: Može ovako do 2024.

Dritan Abazović rekao je da ne želi da kritikuje aktuelnu izvršnu vlast, čiji je član i da, ako njegova ideja o formiranju manjinske vlade, bez DF i DPS, propadne, problema nema, jer, kako je naveo, oni mogu ovako do 2024.

Abazović je to rekao na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li je sa konceptom majninske vlade upoznao premijera Zdravka Krivokapića.

Abazović, koji je, inače, jedini političar u Krivokapićevoj ekspertskoj vladi, tvrdi da nema moralnu obavezu prema bilo kome.

"Ja neću iznositi kritiku na račun vlade, ja ne vidim stvari, možda zato što sam unutra, kao što vidi neko drugi. Poštujem svačije demokratske pravo, ali moram da kažem da ne osećam da imam specijalnu moralnu obavezu prema bilo kome" rekao je, između ostalog Abazović.

Inače, iznoseći koncept manjinske vlade, Abazović je rekao da u njoj nema mesta za DF i opozicioni DPS, ali bi želeo da ima njihovu podršku.

Komentari (0)

Evropa