Region

Koalicija "Crno na bijelo" za manjinsku vladu bez DF i DPS, Abazović: Spremna ponuda za 81 poslanika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti, CdM, Tanjug

17/01/2022

-

12:31

Koalicija "Crno na bijelo" za manjinsku vladu bez DF i DPS, Abazović: Spremna ponuda za 81 poslanika
Dritan Abazović - Copyright Tanjug/FENA/Harun Muminović

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija "Crno na bijelo" koju čine Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS predstavili su na konferenciji za novinare modalitet za rešavanje aktuelne političke krize u Crnoj Gori. Oni se, kako su istakli, zalažu za manjinsku vladu u kojoj ne bi bilo mesta za Demokratsku partiju socijalista i Demokratski front.

Predsednik Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević rekao je da je princip za koji se zalažu manjinska vlada. Smatra da je aktuelno stanje postalo neodrživo.

"Na pragu smo stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja", rekao je on i pozvao da toj vladi svi daju podršku.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović naveo je da će manjinska vlada da bude ponuđena 81 poslaniku i ako je moguće da podrži najmanje 49 poslanika, a cilj je, kako je rekao, da se odblokira pur ka Evropskoj uniji.

"Naš koncept je jasan - hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nisam siguran. Mi nudimo manjinsku vladu 81 poslaniku, nećemo da pričamo o kofiguraciji, hoćemo da čujemo da li ima podrške", rekao je Abazović i naveo, kako je prenose Vijesti, da u manjinskoj vladi ne bi bilo mesta za DF i DPS, ali da bi se u njoj mogao naći i neko od aktuelnih ministara.

Abazović je rekao da je druga opcija da se ide na izbore, ali da je Glavni odbor GP URA sinoć jednoglasno podržao model manjinske vlade.

Ocenio je da je vlada u prethodnom periodu uradila dosta, ali rezultati nisu bili kao što je očekivano zbog nedostatka podrške.

Rekao je da su došli do predloga koji je njihovo autentično rešenje za trenutnu situaciju, kao i da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene, međunarodnim partnerima, kako bi našli zadovoljavajuće rešenje.

"Sada smo došli u situaciju da kada treba da odblokiramo evropski put, izaberemo vrhovnog državnog tužioca, stvaramo pravnu državu, mi ne znamo da li imamo 41 poslanika, a kamoli više", rekao je i dodao da koalicija na čijem je čelu nikada neće podržati politički kukavičluk.

Abazović je to saopštio na konferenciji za novinare nakon što je ranije danas specijani izaslanik američkog predsednika Gabrijel Eskobar u intervjuu za Glas Amerike rekao da SAD ne smatraju Demokratski front "odgovorajućim partnerom".

Kako tvrdi, DF podstiče podele u Crnoj Gori.

"A što se tiče Demokratskog fronta, on se pokazao kao neko ko izaziva podele, podstiče etničke tenzije, stalno blokira reforme u parlamentu i time blokira put ka Evropi", rekao je Eskobar.

"Nimalo lak potez"

Predsednik Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević je saopštio da su 30. avgusta 2020. napravili senzacionalan uspeh i da su "razmontirali sustem partitokratije".

"Znali smo da je pred nama jedan veoma težak period, to je pravi period tranzicije. Vreme koje je trebalo ispuniti novim idejama. Mi smo tada kandidovali ideju vlade eksperata, ideja smišljena na bazi da tranzicija bude što bezbolnija. Da je to dobar model kako smiriti strasti  i kohezioni faktor koji svojim znanjem i idejama pomaže dve antagonizovane strane. Nažalost ta ideja se donekle pretvorila u svoju suprotnost", rekao je on.

Prema njegovim rečima takvoj političkoj stragnaciji više ne može da se da zeleno svetlo.

“Odlučili na novi potez, ovo nije nimalo lak potez niti je ishitren. Orobljene su sve institucije sistema. Ne znamo gde je gore u Vladi, parlamentu, u sudskoj i tužilačkoj vlasti”, naglasio je on.

Komentari (0)

Evropa